Allmänna motionstiden 2023

Något som rör oss? Riksdagsmotioner?

”Den allmänna motionstiden 2023 började tisdagen den 12 september klockan 11 och slutar torsdagen den 5 oktober klockan 16.30.” Så lyder den korta upplysningen på Riksdagens hemsida. 

Kan inte riksdagens ledamöter skriva motioner under resten av året? Det kan ju vilken ledamot som helst göra hemma i kommunfullmäktige. Visst, det får också riksdagens ledamöter, men då handlar det om ”följdmotioner” som beskrivs så här: ”En annan typ av motioner är följdmotioner. De kan lämnas i anslutning till ett förslag från regeringen. En följdmotion ska handla om samma saker som förslaget.” 

Läs gärna informationen om ”Allmänna motionstiden”. 

Som varje år det trögt i starten. Framåt 5 oktober blir det rusning, blir det 1000 eller 2000 motioner i år? Men fram tills igår hade det endast kommit in 54 motioner, därav 48 från ledamöter från SD. 

Från Vänsterpartiet fyra: 

”Åtgärder mot hatbrott”

”Det civila försvaret”

”Arbetsmiljö och arbetstid”

”Funktionssätt på arbetsmarknaden”

Det är inte bara antalet motioner som är skillnad, det är framförallt innehållet och längden av texten. SD-motioner är i regel framställda av enskilda ledamöter, avser en alldeles speciellt fråga som bekymrar ledamoten och är sällan längre än två sidor. Så t ex motionen ”Krav på svenskt medborgarskap vid tillsvidareanställning vid lokala, regionala och statliga myndigheter samt vid politiska förtroendeuppdrag”, skriven av SD-riksdagsledamoten från Malmö Nima Gholam Ali Pour (som hittills skrivit 10 motioner).

Vänsterpartiets motion om ”Funktionsrätt på arbetsmarknaden” är en partimotion, undertecknad av partiledaren Nooshi Dadgostar och ytterliga sju ledamöter, alla med utskottsansvar för frågor som berörs på 25 sidor motionstext. (”Partimotion ätt förslag som ett parti i riksdagen står bakom.”)

Motionen ”Arbetsmiljö och arbetstid” är också en gedigen genomgång på 37 sidor, en motion som går under beteckningen kommittémotion (”Motion som lämnats in av ledamöter från ett parti i ett eller flera utskott.”)

Nej, Vänsterpartiets motioner fortsätter en god tradition genom riksdagsåren. Inte antalet motioner, innehållet är viktigast. Ingen spontana infall och skott från höften, utan genomtänkta, genomarbetade dokument som kommer till användning i regioner och i kommuner. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk