Angiverilagen

Manifestationen mot angiverilagen

Omkring 3 000 personer, yrkesverksamma välfärdsarbetare, lärare, läkare, vårdpersonal, socialarbetare, de fackliga organisationerna, civilsamhället, rättighetsorganisationer, asylrörelsen samlades igår i Göteborg och skickade en tydlig signal till regeringen.

Göteborgs-Posten berättar om demonstrationen med rubriken ”Många samlades i protest mot förslag om informationsplikt” [Artikeln är låst och kan endast läsas av GP:s prenumeranter]. Här ett kortare avsnitt ur reportaget.

En del skulle säga att ni är skyldiga att följa demokratiskt stiftade lagar, om det nu blir lag?

– Vi har också en yrkesetik att följa, och där ingår att stå upp för mänskliga rättigheter. Antidemokratiska lagar kan stiftas även i demokratiska länder och det är vår skyldighet som befolkning att protestera för att upprätthålla demokratin.

Kallats angiverilag

Bakgrunden till manifestationen är alltså det förslag som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna lagt om att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att rapportera till Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Förslaget har kritiserats av en rad fackförbund liksom av Sveriges kommuner och regioner (SKR). SKR har gått ut och krävt att alla yrkesgrupper inom kommun och region ska undantas från anmälningsplikten. Tusentals har också skrivit på protestlistor mot förslaget.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk