Översvämningshotet

Nu ser vi krafttag från regeringen

Beslut vid regeringssammanträde:

”En särskild utredare skall kartlägga det svenska samhällets sårbarhet för globala klimatförändringar och de regionala och lokala konsekvenserna av dessa förändringar samt bedöma kostnader för skador som klimatförändringarna kan ge upphov till. Den särskilde utredaren skall föreslå åtgärder som minskar samhällets sårbarhet för både successiva klimatförändringar och enstaka extrema väderhändelser samt redovisa om det finns behov av ändrade uppgifter och förbättrad beredskap vid berörda myndigheter. Av särskilt intresse är klimatförändringarnas påverkan på infrastruktur, t.ex. vägar, järnvägar, telekommunikation, byggnadsbestånd, energiproduktion och elförsörjning, areella näringar, vattenförsörjning och avloppssystem och på människors hälsa samt på den biologiska mångfalden. Behovet av anpassning till de förväntade klimatförändringarna och ekonomiska effekter för samhället och olika näringar skall redovisas baserat på möjliga scenarier.

För att inhämta så bred erfarenhet och sakkunskap som möjligt skall utredaren samråda med berörda aktörer, bl.a. myndigheter, kommuner, näringsliv, vetenskapliga institutioner och enskilda organisationer. Utredaren bör också se över det samlade forskningsbehovet avseende samhällets sårbarhet och beredskap för klimatförändringar. Erfarenheter från andra länders arbete med sårbarhetsfrågan skall tas till vara.”

Nog känns det som ett uppdrag i tiden, högaktuellt och efterlängtat, eller hur?

Här är länken till kommittédirektivet ”Effekterna av klimatförändringar och hur samhällets sårbarhet för dessa kan minska”. 

Uppdraget gavs den 30 juni 2005.

Det bör finnas åtskilliga dokument därutöver som man skulle kunna tro har publicerats i dagarna. Men icke … 

Tidningar, TV, sociala medier är i våra dagar fulla med berättelser ”Vad är det som händer…?” – men det kan väl inte vara en överraskning för någon.

Här ytterligare två texter från ”för länge sedan”:

Översvämningar i Sverige”, SMHI, juni 2004

Karlstads universitet, ”10 år med Centrum för klimat och säkerhet

På Vänersborgs kommuns hemsida ger en sökning på ordet ”översvämning” 187 träffar av varierande vikt.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk