Kvotflykting

Inte snällt sagt om statsministern

Den lokala tidningen TTELA tillhör Stampen Media. I de flesta tidningar som tillhör koncernen finns det artiklar från Liberala Nyhetsbyrån: ”Vi förser liberala tidningar över hela Sverige med texter till opinionssidorna.”.

I fredags gällde det att beskriva vilket intryck Ulf Kristersson gjorde när han inledde raden av alla tal som partiledarna höll på årets Almedalen. Ledaren avslutades med: ”Det var kanske inte ett särskilt anmärkningsvärt tal, men Kristersson lyckades signalera handlingskraft och ett lågmält hopp.

Men vad var det som noterades mitt i ledaren? ”I övrigt var talet mycket av regeringens (självupplevda) greatest hits. Det vill säga inte så mycket nytt. Den omlagda migrationspolitiken lyftes av statsministern, och det blev som tristast när Kristersson lyfte att man minskat antalet kvotflyktingar. Att färre utsatta får komma hit är ett väldigt dåligt skryt.”

Vad var det Ulf Kristersson läste upp från sitt manuskript? Ett konstaterande: ”Antalet kvotflyktingar har minskat med 80 procent.

En sak är säker – Ulf Kristersson känner absolut till vad som menas med ”kvotflyktingar”, vilka öden som ”kvalificerar” familjer eller enskilda flyktingar att tas in i gruppen kvotflyktingar. 

Alla gör det kanske inte. Går vilse bland alla formaliteter och teknikaliteter som hanteras i migrationspolitiken. 

För att förstå det cyniska i statsministerns stolta uttalande att nu är den svenska kvoten blott 900 om året, så bör man bläddra genom informationen som finns tillgänglig för oss alla på nätet.

Det är Migrationsverkets hemsida – fast där behöver informationen snart uppdateras i takt med alla framgångar som migrationsminister Maria Malmer Stenergard, M,  berättar om en gång i veckan på någon ny pressträff, som hon håller tillsammans med Ludwig Asplind, SD.  På verkets hemsida ger för stunden sökordet ”kvotflykting” 20 träffar.

Men på en annan sida framträder bilden bättre. Det är på organisationens RESCUE [International Rescue Committee] hemsida där sökordet ”kvotflykting” leder till en röd tråd med aktuella uppgifter, internationellt och vad som gäller för Sverige.

Dela den här sidan:

Kopiera länk