Spårbytet

Spårbytet debatteras

Vilket spårbyte? vilka ska byta spår? Det har inget att göra med stopp för tågen från Vänersborg C till Öxnered, inte heller till Herrljunga. Och inte heller gäller debatten nya perronger som ska byggas endera år på Sanden.

Det gäller det som kallas spårbyte när en asylsökande som fått avslag på sin ansökan om asyl söker prövning om det kan bli ett godkänt beslut om en ansökan avseende arbetskraftsinvandring.

Det debatterades igår onsdag i riksdagen. Bakgrunden beskrivs i inledningen till ett betänkande:

Riksrevisionen har granskat om systemet med spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring fungerar effektivt. Den övergripande slutsatsen är att systemet överlag förefaller att nå rätt målgrupp. Samtidigt bedömer Riksrevisionen
att spårbyte kan utnyttjas för att kringgå lagstiftningen för asyl- och arbetskraftsinvandring. Riksrevisionen lämnar rekommendationer till regeringen och Migrationsverket.
Regeringen redovisar i sin skrivelse sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer. Regeringen instämmer i att spårbyte kan utnyttjas för att kringgå lagstiftningen och anger att en utredare har fått i
uppdrag att ta ställning till hur systemet med spårbyte kan avskaffas.

Tre partier hade skrivit motioner med anledning av regeringens besked. Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville ha kvar möjligheten till spårbyte. I en gemensam reservation skriver man: 

För människor som bor och har skaffat sig arbete i Sverige men som har fått avslag på sin asylansökan innebär spårbyte en bra möjlighet att bo kvar och bidra till det svenska samhället. Ofta har asylprocessen pågått i flera år och den asylsökande har hunnit påbörja en etablering i Sverige. Systemet med spårbyte gynnar såväl samhället som individen. Samtidigt kan det dock konstateras att systemet med spårbyte är förknippat med ett antal brister, bl.a. i form av fusk kopplat till systemet, vilket framgår av Riksrevisionens rapport. Riksrevisionen riktar en rad rekommendationer till regeringen och Migrationsverket för att åtgärda bristerna. Fusk och utnyttjande ska alltid stävjas och bristerna i systemet med spårbyte bör åtgärdas i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer.
Regeringen bör behålla systemet med spårbyte och återkomma med förslag om stärkta kontroller inom systemet. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och
ge regeringen till känna.

Så blev det debatt och beslut i riksdagen.  En ledamot för M och en för SD lade ut texten, det går knappt att hitta någon skillnad i sak i deras anföranden och repliker. L och KD deltog överhuvudtaget inte i debatten. Det tycks vara så att dessa två har fattat att det är SD och M som bestämmer, så varför anstränga sig. Anmärkningsvärt att inte en endaste ledamot för Socialdemokraterna ville berätta hur partiet såg på frågan. Det kan inte tolkas på annat sätt än att man höll med M och SD. 

Jonny Cato för C, Annika Hirvonen för MP och Tony Haddou för V försökte en sista gång att  argumentera för det som anfördes i reservationen. Förgäves, omröstningen gav svart på vitt besked var partierna befinner sig i debatten kring migration, asyl och integration. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk