Bryt diskrimineringen mot romer i Sverige
Vår partikamrat Lukas Levins insändare i lokaltidningen TTELA fick nu plats på insändarsidan. Lukas skrev i anslutning till ett möte mellan lokalföreningen och kvinnoföreningen Trajosko Drom den 8 april, på romarnas nationaldag.
Vänsterpartiet Vänersborg har haft glädjen att få besök av kvinnoföreningen Trajosko Drom. Marcela Kovacsova föreläste om romernas historia och antiziganism. För de flesta i Sverige är det bara en röd dag bland många andra men för romerna är det årets höjdpunkt. 8 april är nämligen romernas nationaldag. Det är en dag som firas på olika sätt runt om i världen. I Vänersborg blev det en dag att uppmärksamma romernas situation genom att den romska kvinnoföreningen spred kunskap till medlemmar i Vänsterpartiet.
Åhörarna fick en inblick i dagens antiziganism såsom historisk antiziganism. För romerna är det inte historia hur de har blivit utsatta för tvångssterilisering, förbud att gå i skola och att tvingats bo i tält året runt – i Sverige! Det var faktiskt först år 1959 respektive 1960 som riksdagens lagar tillät romer att vara fast bofasta respektive att gå i skolan.
När man hör om romerna idag, så är det hur de kollektivt inte står bakom demokrati och rättvisa. Det är en bild vi i Vänsterpartiet och Trajosko Drom inte delar. Någonting man vet om antisemitism och antiziganism är att det frodas vid okunskap. De flesta i Sverige vet inte ens att romer levde under brutala raslagar i modern tid.
Samma dogmatism finns historiskt från Sverige på 30-40-50-talen där det finns artiklar som där till exempel Svenska Dagbladet skrev ”Tattarplågan” år 1942, där första stycket från artikeln är “Det blir liv och tjohej, det blir slagsmål och bråk, när som tattarna komma i by. Det är slarviga kvinnor, med skrikande språk, det är karlar med svartmuskig hy.”
Trajosko Drom kämpar för att kunna ge sin förklaring av romernas situation och vi i Vänsterpartiet var hedrade av att romer ville uppmärksamma nationaldagen med oss.
Jag skulle välkomna en hederlig och saklig debatt om romernas situation istället för att utmåla romerna med fördomsfulla epitet. Vi borde diskutera hur vi ska bryta den diskriminering och sociala utsatthet som många romer lever under istället för att ge uttryck för intoleranta förutfattade meningar.
Lukas Levin
Vänsterpartiet Vänersborg