En värdefull uppslagsbok
Bäst att veta innan man börjar prata och innan man börjar skriva.
Med allt twittrande och alla trådar på Facebook och andra sociala medier känns det rätt att uppmana till eftertanke. Borde man inte kunna avkräva mer saklighet? Att man inte måste yttra sig om allt i alla lägen? Utan att ha gjort ett försök att grunda sina åsikter med kunskap?
Ett exempel är Tidöavtalets avsnitt om migration och integration. Detta avsnitt utgör i själva verket avtalets mest omfattande del. Vilka är förslagen och vad sker kring dessa förslag?
Aktiva vänsterpartister och partiets sympatisörer känner till var vi står i frågan om Flyktingpolitik. Men vi bestämmer inte dagordningen när Tidöavtalet ligger på regeringens skrivbord, det må vara migrationsminister Maria Malmer Stenergards bord, eller hos en handfull SD-politiker som bevakar och driver på regeringens hantering av alla överenskommelser.
Kunskap finns, tack och lov. Från Asylrättscentrum kan vi ladda ner en analys av Tidöavtalet. Ur ett migrationsrättsligt perspektiv har Asylcentrum tagit fram denna granskning av Tidöavtalet.
Vem och vilka är Asylrättscentrum? Här presenterar man sig själv:
Asylrättscentrum är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar för att värna asylrätten, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i migrationsprocesser. Vi grundades 1991 och hette då Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.
Vi stärker rättssäkerheten i svensk migrationspolitik genom att:
- Ge gratis juridisk rådgivning till människor som sökt asyl eller annat uppehållstillstånd i Sverige.
- Sprida kunskap, ta fram informationsmaterial och hålla utbildningar om migrationsrättsliga frågor.
- Möta makthavare och arbetar påverkansmässigt för att värna mänskliga rättigheter och rättssäkra asylprocesser.
Punkt för punkt på 50 sidor erbjuder analysen möjlighet att lära sig hur avtalets avsikter är formulerade, vad som gäller idag, vilka invändningar som finns och måste beaktas i en kommande lagstiftningsprocess.
Vi rekommenderar analysen.