Så många fina ord nu i väntan på …
Inte konstigt att det ställs så många frågor till klimat- och miljöminister Romina Pourmoktari. Frågor från journalister, frågor från miljöorganisationer, frågor och interpellationer i riksdagen.
I veckan har företrädare för regeringen på ett antal pressträffar berättat om ”De första 100 dagarna”. Den 25 januari hade turen kommit till energi- och näringsminister Ebba Busch att tillsammans med Romina Pourmoktari att berätta om hur det går med samarbetsprojektet klimat och energi.
Ska man märka ord? ”Miljö” spelade efter ”klimat” den mest underordnade rollen, ”energi” dominerade. Så också i interpellationsdebatterna i riksdagen. Romina Pourmoktari återkommer alltid till samma budskap: Allt kommer att ordna sig, målsättningen för 2045 står fast, invänta hur regeringens utfästelse dokumenteras i den klimatpolitiska handlingsplanen som kommer senare under 2023. Avvakta!
Och under tiden går det väl an att begrunda t ex Naturvårdsverkets nyss publicerade skrift ”Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023”. Ingressen lyder:
”Den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål visar att flera områden har utvecklats positivt sedan den utvärdering som gjordes 2019. Men vi har fortfarande långt kvar till att nå de flesta av miljömålen.
Den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål 2023 är den sjätte i sitt slag sedan riksdagen beslutade om miljömålen år 1999. Den är en del i en systematisk och regelbunden uppföljning av miljöpolitiken och tillståndet i den svenska miljön. Den fördjupade utvärderingen ska redogöra för förutsättningarna att nå miljömålen och utgöra ett aktuellt kunskapsunderlag för regeringens politik och prioriteringar. Även andra aktörer kan hämta stöd och underlag för sitt miljöarbete i redovisningen.
Den fördjupade utvärderingen innehåller övergripande slutsatser om tillståndet i miljön och en översiktlig redovisning av utvecklingen för generationsmålet och de 16 miljökvalitetsmålen.”