Egendomliga förslag

Paradigmskiftets storslägga

Stora nyheter, små nyheter …. Men visst hajar man till när rubriken lyder: ”Förslag om höjd moms – dyrare reparera cyklar och skor”.

Finansdepartementets promemoria ”Höjd mervärdesskatt på vissa reparationer” inleds med:  Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har kommit överens om att mervärdesskatten för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne ska höjas från 6 procent till 12 procent.

Varför detta förslag? Förslaget syftar till att öka enhetligheten i mervärdesskattesystemet. Eftersom mervärdesskatten är en skattebas med förhållandevis små
snedvridande effekter bedöms det samhällsekonomiskt effektivt att öka enhetligheten genom att höja den nedsatta skatten på vissa reparationer.

Punkt 6.4 Effekter på priser
Förslaget bedöms leda till högre priser på berörda tjänster

Punkt 6.5 Effekter för miljön
Att reparera en vara i stället för att köpa en ny innebär i många fall att en mindre mängd råvaror och mindre energi behöver tas i anspråk, att utsläppen av miljöskadliga ämnen blir lägre och att mängden avfall minskar. Samtidigt är det ofta relativt enkelt och billigt att köpa en ny vara jämfört med att reparera t.ex. skor eller kläder. Vid höjd  mervärdesskatt på reparationer av vissa varor bedöms kostnaden för att köpa reparationstjänsten öka. Därmed minskar incitamenten för konsumenter att reparera
redan tillverkade varor i stället för att köpa nya. Det bedöms i sin tur leda till en något försämrad resurshushållning och till att miljöbelastningen från produktionen av nya varor ökar. 

Punkt 6.6 Effekter för sysselsättning
Höjd mervärdesskatt på vissa reparationer förväntas medföra högre priser och därmed minskad efterfrågan på dessa tjänster. Det bedöms i sin tur minska efterfrågan på arbetskraft i branschen vilket leder till lägre sysselsättning i branschen. Eftersom reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne bedöms kunna utföras av individer med låg utbildningsnivå eller individer med svag anknytning till arbetsmarknaden, bedöms förslaget kunna leda till något lägre varaktig sysselsättning och högre arbetslöshet i ekonomin som helhet. Branscherna för dessa reparationer bedöms dock sysselsätta förhållandevis få individer, varför sysselsättningseffekten bedöms som mycket liten i relation till sysselsättningen i ekonomin som helhet.

Men visst, bortsett från allt annat, ytterligare ett förslag att minska alla hål i regeringens kommande budgetproposition: ”Vid en höjning av mervärdesskatten från den 1 april 2023 på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 6 procent till 12 procent beräknas skatteintäkterna öka med knappt 60 miljoner kronor
2023 (tre kvartal). För 2024 och därefter beräknas skatteintäkterna öka med knappt 80 miljoner per år.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk