Kommunfullmäktige

Avtackning avgående ledamöter och ersättare

Den sista punkten på kommunfullmäktiges dagordning kommande onsdag är avtackningen. Förtroendevalda som valdes in i fullmäktige efter valet 2018 och som nu antingen inte kandiderade eller också inte blev återvalda gör sitt sista sammanträde.

Ett sammanträde som med stor sannolikhet inte kommer att präglas av några häftiga dispyter. Dock kan något ärende föranleda längre diskussioner om enstaka beslutsformuleringar. Det syns i underlaget – nu till september kom ett mindre paket med så lite som 445 sidor. 

Alla förtroendevalda, avgående och alla som fortsätter nästa mandatperiod med start 26 oktober, erhåller inläsningsarvode. Ett av ärendena gäller just detta arvode, förslaget är att höja till 1309 kronor till varje ledamot och ersättare som är närvarande vid mötet (eller del av mötet). 

Några ärenden på dagordningen föranleder ingen debatt alls. Antingen är det rutinfrågor av administrativ karaktär där alla är överens eller också är det ärenden som fullmäktige nu endast tar emot och skickar vidare för utredning m.m. innan beslut ska fattas någon gång under 2023 eller senare. 

Medborgarförslaget om inköp av broddar är mycket kort. Liknande förslag i form av medborgarförslag eller motioner återkommer nästan varje höst och har hittills avslagits. Det återstår att se om svaret kommer innan vintern är över. Eller om kommunledningen vill avvakta innan något beslutsförslag lämnas precis som med de sex medborgarförslagen om Seniorkort 65+. 

Ett annat medborgarförslag ”Hundrastplats Blåsut/Öxnered” behöver rimligen inte skickas på utredning – förslaget är på fyra sidor och tar redan upp allt som eventuellt behöver sägas – redan i oktober borde det vara möjligt att rösta ja eller nej till förslaget. 

Det finns ytterligare två medborgarförslag: 

Minnessten i Vänersborgs kommun för att hedra våra Veteraner i fredens tjänst” och ”Återkommande översvämningar samt skador i källarplan på fastigheter inom bostadsområdet Låckered Vänersborg”.

Alla medborgarförslag tas emot utan diskussion och skickas vidare till någon nämnd eller till kommunstyrelsen.

Samma gäller två motioner från Moderaterna som skickades in under valrörelsen: ”Motionsrunda i Frändefors” och ”Öka tryggheten i Vänersborg”. Dock kan någon av ledamöterna som har undertecknat motionerna få två minuter för att presentera förslaget.

Interpellationsdebatten borde ta lite mer tid. Vänsterpartiet har bett kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson, S, att berätta hur kommunen lever upp till ett gammalt åtagande att ställa praktikplatser i kommunens förvaltningar till förfogande. Ett skriftligt svar inkommer innan mötet på onsdag 21 september.

Sammanträdet sker förresten i nya lokaler på Quality Hotel. Det kommer säkerligen föranleda  många kommentarer. Var det verkligen nödvändigt att bygga en ny möteslokal vid kommunhuset för 50 miljoner när det finns utmärkta lokaler som kan ge plats för fullmäktige en gång i månaden?

Dela den här sidan:

Kopiera länk