Arbetsmarknad

Trygghet på arbetsmarknaden?

”Som Vänsterpartiets ledamot Ciczie Weidby helt korrekt påpekade här tidigare gick Socialdemokraterna 2018 till val på löftet att aldrig någonsin, som de uttryckte det, medverka till exakt just det som de nu själva föreslår.” 

Mats Green, M, brukar inte vara den som backar upp Vänsterpartiets ledamot. Och den här gången gjorde han det egentligen inte heller. Han behövde bara ta en sväng för att komma fram till sin poäng:  ”Vi är positiva till förslagen i propositionen och anser att det är viktigt att de nya omställningsmöjligheterna genomförs ändamålsenligt och kostnadseffektivt för att öka flexibiliteten och omställningsförmågan på den svenska arbetsmarknaden.

Med andra ord, Mats Green klagar över att S marknadsför arbetsmarknadspolitiska förändringar som har funnits under lång tid på moderaternas önskelista. 

Flexibiliteten var ordet – det hela gällde debatten och besluten kring Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2021/2022:AU12 med rubriken ”Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden”.

Det tog lite mer än tre år innan allt var i hamn. Socialdemokraterna lät Centerpartiet diktera texten kring en förändring av LAS – lagen om anställningsskydd. Det skedde i  januariöverenskommelsen, i januari 2019. Visserligen sprack överenskommelsen och gäller inte längre, men det rullade på. 

Vid omröstningen i onsdags ställdes tre gånger utskottets förslag mot Vänsterpartiets reservationer – samtliga slutade med röstsiffrorna 276 mot 22. 

Den som vill veta hur det gick till när det ”som aldrig någonsin” skulle ske ändå segrade med bred marginal, kan ta del av debatten på riksdagens hemsida, där finns länken till webb-TV och där länken till snabbprotokollet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk