Kongress 2022

Tredje och sista kongressdagen

Men vilka beslut fattades hittills och vilka återstår att fatta?

Centrala frågor idag avser ”Vinster i välfärden” – hur tydliga skall formuleringar i valplattformen vara? och ”Asylrätten”, men även ”bostaden”.

På partiets centrala hemsida finns besked om beslut som redan har fattats:

  • Block 1 valplattform klart
    • Motionen bifölls på: E67, E113, E115, E92:5, E92:6, E165, E174:1, E174:2, E181, E214, E256, E257, E272, E278:1.
    • I resten av omröstningarna bifölls partistyrelsen.

Eftersom det beskedet inte är helt klargörande, här ett försök att hjälpa vidare (med reservation för att något kan ha missuppfattats):

E67: att ”Du som arbetar hårt inom ditt egna småföretag, i konkurrens med storbolag.” läggs till efter meningen ” Du som har slitit ut lederna i förtid på jobbet, men som varje jul är med och ordnar gemensamt julbord för områdets ensamma.” på rad 74.

E113: att på rad 142 lägga till följande mening: “Skogens roll att naturligt minska och lagra utsläpp behöver stärkas och torrlagda våtmarker som läcker utsläpp ska återställas.”

E115: att lägga till följande efter meningen som slutar på rad 143: ”För att uppnå klimatmålen behöver skogens funktion som kolsänka bevaras de kommande decennierna, därför behöver kalhyggesbruket fasas ut. Den skog som avverkas måste användas klokt där endast restprodukter ska användas till biobränsle.”

E92:5: att texten ändras till ”från fossilt till förnybart” på rad 159

E92:6: att texten på rad 161 kompletteras till ”miljö- och klimatvänlig”

E165: Vi yrkar att detta tillägg läggs till. Subventioner till fossila bränslen sker i huvudsak genom undantag från energiskatt och koldioxidskatt. Vänsterpartiet anser att dessa subventioner måste upphöra framförallt inom sjöfart flyg och jordbruk. Miljarder kronor kan på så sätt frigöras och istället användas till åtgärder som bidrar till klimatnytta.

E174:1: att på rad 194 lägga till följande mening: “Mer av naturresursernas värden måste stanna kvar där de utvinns och produceras.”

 E174:2: att på rad 194, lägga till följande mening: “Vindkraften ska gynna både kommun och boende i närområdet.”

E181: att byta ” Det är klart att vi alla behöver göra vad vi kan för att minska utsläppen men det är också klart att vi släpper ut olika mycket beroende på hur rika vi är. De allra flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper nya kläder i takt med att barnen växer. Men för ett fåtal är konsumtion en livsstil av ett liv i lyx och överflöd, det är denna elit som behöver dra ner sin konsumtion mest.”

mot: ”Att som individ försöka minska sin klimat- och miljöpåverkan är bra, men det kommer aldrig att räcka. Vi måste ta oss an klimatkrisen som samhälle. Mycket av det vi konsumerar behöver vi för att leva bra liv – mat, kläder, boende och resor – men sättet sakerna och energin framställs på behöver ändras. För de flesta av oss sker en stor del av konsumtionen och resandet för att hållbara alternativ saknas. Det gäller inte minst på landsbygden. Det är samhället och politikens ansvar att se till att alternativen finns. Där inte teknikskiften räcker för att minska utsläppen måste konsumtionen styras bort från det smutsiga och alla ges förutsättningar att leva mer hållbart. Vi ser ett hållbart liv som ett bättre liv. Kortare arbetsdagar med mer tid för relationer och egna intressen, produkter som håller och lätt kan återanvändas och delas istället för slit- och släng. Renare storstadsluft, billig och fungerande tåg- och kollektivtrafik. Hälsosammare mat från vår egna svenska landsbygd. Men för ett fåtal är konsumtion en livsstil av ett liv i lyx och överflöd. Den rikaste procenten släpper ut 10 gånger mer utsläpp än en majoritet av befolkningen. Det är denna elit som behöver dra ner sin konsumtion och mest.”

E214: att meningen på rad 233-234 som lyder ”Vänsterpartiet vill ha ett nytt pensionssystem som inte fattiggör människor och kräver att den hemliga pensionsgruppen rivs upp.” ersätts med meningen ”Vänsterpartiet vill ha ett nytt pensionssystem som inte gör människor fattiga och kräver därför att det nuvarande systemet rivs upp.”

E256: att följande text införs på passande plats (redaktionskommittén får avgöra exakt var) i avsnittet “Trygg på jobbet” som börjar på rad 241:

“Som ett skydd mot kortsiktig vinstjakt så vill Vänsterpartiet ge löntagare och samhällskooperativ laglig rätt och offentligt finansiellt stöd att ta över verksamheter och industrier som hotas stängas ner och flytta utomlands. Detta skulle skydda arbetstillfällen, löntagares inkomster och värna hela den stadsdel eller ort där arbetsplatsen finns.“

E257: att följande stycke införs på rad 313 i Valplattformen för 2022: En central uppgift i valet 2022 är driva frågan om de anställdas makt över sitt arbete och att stödja fackligt aktivas kamp för avtal som ger reell beslutanderätt till de fackliga organisationerna. Den offentliga sektorn kan här gå före och genom beslut och avtal överföra makten över frågor som arbetstid, bemannings- och anställningsfrågor och arbetets organisering till de anställda.

E272: att komplettera med konkreta förslag på rad 331. ”Ge barn och ungdomar möjligheter till kommunalt stödda fritidsaktiviteter, ge skolan bättre resurser för att stödja elever som behöver det för att klara betygen och förstärk socialtjänsten med tillräckliga resurser och kunskap för att arbeta både förbyggande och med barnskydd.”

E278:1: att på rad 339 ändra ”upplever även” till ”utsätts även för”.

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk