Hyresrätten

Så mycket på gång – och så händer detta

Det byggs i Vänersborg, på många ställen. Många bostäder färdigställdes 2018, 2019, 2020, även i år – och ett flertal projekt är påbörjade och inflyttning kan ske 2022 och 2023. Men där är det inte stopp, det finns bygglov och ansökningar om bygglov även för åren därefter. 

Frågorna ställs vilka är de som ska bo där? Och det finns även berättelser om att flyttkarusellen inte fungerar lika smidigt som det fanns hopp om. Kan det bero på utbudet? Bostadsrätter eller hyresrätter? Sker byggandet i samklang med efterfrågan? Eller enklare uttryckt: Byggs och planeras tillräckligt många hyresrätter? 

Den frågan fick abrupt en helt annan vinkling i onsdags, klockan 16:00 på eftermiddagen. Talmannens klubba bekräftade att regeringens budgetproposition på många punkter fick gehör av riksdagen, men att partierna M, SD och KD hade fått igenom en större mängd ändringar, tillägg eller strykningar. 

Omröstningen om vem som ska vara statsminister kan göras om, flera gånger om så skulle behövas. Men rambeslutet för statens budget 2022 är taget, alla kommande beslut om fördelningen inom anslagsområden måste anpassas till ramen som nu gäller för nästa år.

Hyresrätter då? Det finns redan många kommentarer och det lär komma många synpunkter framöver.

fastighetsnytt 23 november: Inför budgetstriden  – branschen oroad över slopat investeringsstöd

Dagens Samhälle 23 november: Varningen – Nya Hyresrätter stoppas med M-budget

Dagens Industri 24 november: Debattartikel från Byggnads – Investeringsstödet för hyresrätter är avgörande för bostadsbyggandet

Sveriges Allmännytta  25 november: Beslut att slopa investeringsstödet fattat

Dela den här sidan:

Kopiera länk