Vänersborg

En vecka fri från våld

 

Under vecka 47 deltar Vänersborgs kommun i det nationella initiativet En vecka fri från våld som belyser det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.

Syftet med kampanjen är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

Under vecka 47 anordnar vi flertalet aktiviteter för att uppmärksamma en vecka fri från våld.

Informationskampanj

Måndag och tisdag får alla hushåll i kommunen ett större vykort i orange med information om vilka olika sorters våld det finns samt var man kan få stöd och hjälp. Både om man blir utsatt för våld men också om man utsätter någon annan för våld.

Ljusmanifestation

Torsdag 25 november är det internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Med anledning av detta anordnar vi en ljusmanifestation i Plantaget innan invigningen av isbanan och grantändningen.
Dag: Torsdag 25 november
Tid: 17:30-18:00

Lyser i orange

Under Orange day lyser vi upp muséet och Korsebergsrondellen i orange. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Det kommer också hissas orangea flaggor utanför kommunhuset och muséet.

Digital lunchföreläsning

Fredag 26/11 bjuder vi in till en digital lunchföreläsning, öppen för alla att delta, med Jessica Svensson socionom. Jessica kommer prata Om barns rätt till kroppslig och personlig integritet, jämställdhet och en uppväxt fri från våld.

Dag: Fredag 26 november
Tid: 12:15-13
Ingen anmälan krävs och föreläsningen är kostnadsfri.
Du deltar genom att gå in på denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Loppis med festtema

Kom och fynda inför julhelgernas alla kommande fester!

Vänersborgs Zontaklubb hälsar alla välkomna på vår festloppis lördag den 27/11 mellan klockan 11-15. Kaffe med dopp finns att köpa, allt överskott går till Zontas arbete med att informera och arbeta för en värld fri från våld.

Information om Zontas viktiga arbete med att stärka flickors och kvinnors rättigheter till skola, arbete och frihet.

När? Lördag 27/11
Var? Kl. 11-15, Kronogatan 2, Vänersborg

Föreläsning om våld i nära relation

Kvinnoföreningen Utanför ramarna i samverkan med Vänersborgs kommun, Support group network och Studiefrämjandet bjuder in till föreläsning på lätt svenska om våld i nära relation.

Innehåll i föreläsningen:

  • Vad är våld i nära relation?
  • Hedersrelaterat våld och förtryck
  • Norm- och kulturkonflikter

När? Lördagen den 27/11
Var? Interkulturellt center, Kungsgatan 25B
Tid: kl. 14.30-15.30

Föreläsningen är gratis och ingen föranmälan krävs.

Vilka står bakom?

Nationellt leds En vecka fri från våld av Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Lokalt leds kampanjen av Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun och Trollhättans Stad. Vänersborgs kommun samarbetar också med föreningar och organisationer i det lokala Nätverk mot våld i nära relation.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk