Budget 2022

”24 november” markerades i almanackan

Budgetbeslutet för 2022 fattades av fullmäktige i Vänersborg redan i juni. Det var inte tal om några höjningar av anslagen till verksamheten. Det motiverades av kommunledningen med en hänvisning till att försiktighet är en dygd – ”visst, just nu ser det bra ut, men längre fram ser vi orosmoln”.

Då hade Vänersborg haft ett överskott för 2020 med 161 miljoner kronor i bokslutet. Och för 2021 är prognosen 162 miljoner.

De flesta kommuner ser med spänning fram mot riksdagens beslut om statens budget för 2022. Det är bara rika kommuner som inte är beroende av statliga bidrag till sin verksamhet. Och trots dessa två års extra stora överskott tillhör Vänersborg inte de rika kommunerna. 

Riksdagens avgörande beslut kommer den 24 november.  I finansutskottets betänkande läggs förslaget till rambeslut fram. Då avgörs om regeringen får en majoritet för sin budget.

I grunden har Vänsterpartiet andra tankar om vad som bör göras. Den bästa och mest aktuella beskrivningen framgår av Vänsterpartiets budgetmotion ”Röd politik för en grön omställning”. Där är det i första hand ”Vänsterpartiets riktlinjer för den ekonomiska politiken” under punkt 6. Avsnitt 7 pekar ut  ”Investeringar”, avsnitt 9 ”Välfärden” och avsnitt 10 ”Socialförsäkringar”. Även i avsnitt 11 ”Rättvist skattesystem” markeras viktiga skillnader från tankarna som står i regeringens budgetproposition.

På riksdagens hemsida finns en läsvärd sammanställning över hela den process som nu kommer närmare ett avgörande.

Dela den här sidan:

Kopiera länk