Slut på bankernas överräntor
Bankerna ska inte längre få ta ut övervinster på vanligt folks bolån. Därför vill Vänsterpartiet införa en ny modell för bankkundernas förhandlingar om bostadsräntan.
-Vänsterpartiet är ett parti för både hyresgäster och husägare. Vår modell kommer att ge ett rejält tillskott i plånboken för de svenska bolånetagarna, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Förra året gjorde de fyra storbankerna i Sverige en sammanlagd vinst på hela 106 miljarder kronor. En stor del av bankernas vinster kommer från bolånen, och bankernas vinster på bolånen har ökat dramatiskt under de senaste åren.
Samtidigt har utvecklingen i vårt grannland Finland gått i motsatt riktning. Sedan december 2013 har bolånemarginalen för de finska bankerna minskat med 42 procent.
-Bankernas rovdrift på vanligt folk måste få ett slut. För att stärka konsumenternas ställning gentemot bankerna föreslår vi att en finsk modell införs i Sverige.
I Finland sätts bostadsräntorna ofta som ett påslag på internbankräntan i euroområdet, Euribor. Det blir då tydligt för kunden hur stort påslag banken gör, vilket gör det lättare för kunden att jämföra och värdera bankens erbjudande. Vi föreslår att ett liknande system införs i Sverige.
Internbankräntan i Sverige kallas för STIBOR. Denna ränta ska bankerna vara skyldiga att presentera för kunden och den ska sedan utgöra basen för den fortsatta förhandlingen mellan kunden och banken. Fördelen med det här är att låntagaren vet exakt vad banken tar betalt.
Räntan på ett lån på 2 miljoner kronor beräknas minska med 14 800 kronor på ett år, eller cirka 1 200 kronor per månad, om förslaget införs och vi når en finsk räntemarginal. Motsvarande siffror för ett lån på 4 miljoner kronor är 29 600 kronor per år och cirka 2 460 kronor per månad.
-En minskning av bankernas bolånemarginaler till finsk nivå skulle ge betydligt mer i plånboken för bolånetagarna, säger Jonas Sjöstedt.
Utöver det här förslaget vill Vänsterpartiet bland annat införa en bankskatt, en bankdelningslag och höjda och progressiva kapitaltäckningskrav.