Någon som i efterhand vill förklara sig?
Vänsterpartiet hade ett tilläggsyrkande i fullmäktige igår: Kommunfullmäktige förutsätter att Socialnämnden använder det tillfälliga kommunbidraget i enlighet med regeringens förslag och riksdagens beslut.
Vem skulle kunna komma på tanken att inte ställa sig bakom en sådan fullständigt självklar mening? I alla fall var det inte en enda ledamot som från talarstolen ville underkänna uttalandet.
Sedan kom omröstningen. 35 av 51 ledamöter röstade för avslag på tilläggsförslaget.
Här vår reservation:
Reservation vid kommunfullmäktiges sammanträde 2017-12-13 i ärende 3:
Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga (KS 2017/452)
Vi reserverar oss till förmån för Vänsterpartiets yrkande om ett tillägg i beslutsförslaget med lydelsen: ”Kommunfullmäktige förutsätter att Socialnämnden använder det tillfälliga kommunbidraget i enlighet med regeringens förslag och riksdagens beslut.”
Yrkandet är enkelt och i grunden banalt – vem i fullmäktige kan vilja uttala sig för att statliga bidrag inte används på sätt som föreslagits av regeringen och beslutats av riksdagen? 35 av 51 ledamöter underkände vid omröstningen tillägget. Inte någon förklarade från talarstolen varför, inte någon besvarade frågan varför inte denna självklarhet skulle gälla i vår kommun.
Tilläggsförslaget har en bakgrund. I motionen till socialnämnden 2017-09-28 med rubriken ”Vill väcka ett nytt ärende” (Dnr: SOC 2017/249) sägs bl a: ”Det är också tydligt att den enskilda kommunen skall kunna bestämma exakt hur pengarna skall komma till användning. Det gäller dock uteslutande ärenden där ensamkommande ungdomar, som under den orimligt långa väntetiden på beslut i deras asylansökningar, fyller 18 år.”
När socialnämnden behandlade motionen 2017-10-26 var presidiets beslutsförslag:
- Socialnämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma socialnämnden och användas enligt bifogad utredning.
- Socialnämnden begär hos kommunstyrelsen att det tillfälliga kommunbidrag som Vänersborg tilldelas för ensamkommande unga under 2017 samt 2018 tillkommer socialnämnden.
I förvaltningens utredning talas om ”stigande kostnader för försörjningsstöd då statsbidrag för de över 21 år inte längre kommer kommunen till del och ersättning för ekonomiskt bistånd inte går att återsöka” och det sägs också ”att det tillfälliga kommunbidraget bör användas för att täcka hyreskostnader …” Det framgår att det handlar om ungdomar som har fått sin ansökan prövad och blivit beviljade uppehållstillstånd och därefter valt att stanna kvar i Vänersborg.
I socialnämnden ville vi med ett eget yrkande komma rätt igen. Vi markerade att det tillfälliga kommunbidraget var avsett att användas för ungdomar som var kvar i den utdragna asylprocessen och nu fyllde 18 år eller blev åldersuppskrivna.
Vi hänvisade också till syftet med Gymnasielagen, fast vi fick också inse att vi gick bet på att tolka lagtexten tillfredsställande.
Innan kommunfullmäktige nu skulle avgöra ärendet, hade riksdagen 2017-11-18 ställt sig bakom Finansutskottets betänkande 2017/18;FiU11 (höständringsbudget) och därefter 2017-12-12 bakom Socialförsäkringsutskottets betänkande 2017/18 SfU4 (utgiftsområde 8 Migration). Därmed var det klart att Vänersborg kunde räkna med att ta del av det tillfälliga kommunbidraget med 2 mkr i december 2017 och 1 mkr under våren 2018.
2017-11-27 kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om ”En ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande”. Där finns flera förslag till förändringar inom gymnasiereglerna i den tillfälliga lagen.
Sambandet mellan det tillfälliga kommunbidraget och dessa nu föreslagna bestämmelser som ska ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande är mycket tydligt.
I våra inlägg i kommunfullmäktige försökte vi visa vad som rimligen bör anses vara meningen med det tillfälliga kommunbidraget. Vi underströk flera gånger att vi upplevde det som vilseledande att kansliets underlag valde rubriceringen ”Ensamkommande unga” istället för det som i underlaget längre fram korrekt noterades, nämligen ”ensamkommande unga i asylprocessen.”
Inte någon av kommunfullmäktiges ledamöter bemötte våra argument, inte någon talade mot vårt tilläggsförslag.
Omröstningen visar dock att Vänsterpartiets tilläggsyrkande: ”Kommunfullmäktige förutsätter att Socialnämnden använder det tillfälliga kommunbidraget i enlighet med regeringens förslag och riksdagens beslut” inte delas av kommunfullmäktiges majoritet.
Vi överlämnar kopior av vår reservation med underlag vi hänvisar till i reservationen till Arbetsmarknadsdepartementet, Socialförsäkringsutskottets kansli och till kommunens revisorer.
Vänsterpartiet 2017-12-14