Göteborg? Nej, vet du …. Nu på hemmaplan
Det var väl ändå dubbelmoralen som triumferade på endagsmötet i Göteborg. Undrar om något konkret resultat kan tillskrivas ”Toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt”.
Hemma i Vänersborg kallas till möte på måndag kväll. Rubriken lyder: ”Personal- och förhandlingsutskottets arbetsgrupp för översyn av politisk organisation och arvodesbestämmelser inför kommande mandatperiod, kallas till sammanträde”. I PFU:s arbetsgrupp är kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin, S, en av fem ledamöter. Utskottet har tre ledamöter från S och två från M. Från de andra sju partierna i Vänersborg adjungeras en representant vardera. Avsikten är att föra en diskussion om den framtida organisationen. Ska någon nämnd delas upp när ansvarsområdet anses vara övermäktigt fritidspolitikerna? Ska några nämnder fogas ihop? Friheten är ganska stor och det finns åtskilliga kommuner som har valt att organisera det kommunalpolitiska arbetet på väsentligt annorlunda sätt. Arbetsgruppen beslutar ingenting, det blir säkerligen flera träffar med möjlighet att under tiden stämma av med den egna partigruppen hur vi ser på olika förslag.
På tisdag sammanträder Kunskapsförbundets direktion i Vänersborg. Sju ledamöter från Trollhättan, sju ledamöter från Vänersborg. Två punkter på ärendelistan kräver seriösa samtal om framtiden för förbundet på kortare och längre sikt. Mål- och resursplanen för 2018-2020 presenteras nu, beslutet skall komma vid sammanträdet i december. Lika spännande borde diskussionen bli i anslutning till presentationen av Omvärldsanalysen 2018-2020. Om alla verkligen har för avsikt att ge sig in i diskussionen återstår att se. Ledamöterna från Vänersborg, från M och L, är ju upptagna med sina tankar att det aldrig kan bli ordning på förbundet om inte tillsättningen av direktionens ordförande sker på annat sätt. Vänsterpartiet försöker att knyta ihop vårt arbete i Kunskapsförbundet med det som är aktuellt på annat håll i Vänersborg. Ett exempel är en interpellation till kommunstyrelsens ordförande som har sin utgångspunkt i förbundets omvärldsanalys.
På onsdag är kommunfullmäktige tillbaka i Festsalen i Folkets Hus. Sammanträdet i oktober ordnades ju till allas belåtenhet i Fyrkanten i Vargön. Det kan bli ett kortare möte. Fullmäktige kommer att inledas med parentation, med Lars G Blomgren och Peter Trollgärde har två politiker lämnat oss. Lars har haft många viktiga uppdrag tidigare, Peter var socialnämndens ordförande under innevarande mandatperiod.
Dock borde det bli diskussion kring investeringsbudgeten och om en fråga som gäller en utökning av ett verksamhetsområde för Vatten och avlopp. Det är svårt att förutse debattlusten i Vänersborgs fullmäktige, någon gång händer det att en fråga tänder hela församlingen, fast det tidigare i både nämnder och kommunstyrelsen funnits enighet.
På torsdag sammanträder socialnämnden. Ann-Britth Fröjd, C, tar på sig att leda sammanträdet. Det är andra gången i en och samma mandatperiod, när 2:e vice ordföranden övertar klubban efter ordförandens plötsliga bortgång. De flesta ärenden är av informationskaraktär. Den viktigaste punkten borde vara socialnämndens reviderade boendeplan för 2017-2019 med utblick mot 2024. Här borde representanter för några partier vara extra uppmärksamma. Det är i längden inte hållbart att först tillstyrka en plan och sedan i efterhand, sammanträde efter sammanträde, börja en diskussion om ”så här borde det inte vara, det här kan inte vara rätt.” Boendeplanens förverkligande är också avhängig flera tunga budgetbeslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det är inte bra att inte alla förstår detta samband.