Hur blev det i socialnämnden?
Vänsterpartiets förslag att ”ge uppdrag till förvaltningen att vid sammanträdet i oktober lägga fram ett beslutsförslag i ärendet” bifölls enhälligt.
Det är så det fungerar.
En av våra ledamöter fick tillfälle att motivera yrkandet. Det blev en ingående genomlysning, ett anförande inför nämnden på tio minuter. Total tystnad.
Skulle vi ha propsat på ett beslut omgående, skulle det landat helt snett.
Nämnden borde nu få ett bra förslag i oktober, något annat är inte möjligt. Äntligen! Vi agerade första gången i november 2016, ett år senare borde socialnämnden äntligen vara mogen att komma till ett ställningstagande.
På socialnämndens mötesdag hade lokaltidningen TTELA också tre artiklar kring situationen för ensamkommande ungdomar. Tidningen hade visserligen förhört sig med Vänsterpartiets ledamot om interpellationen i förra veckans fullmäktigedebatt och om vårt försök att initiera ett ärende i nämnden, men det tyckte lokaltidningen inte vara värt att nämna ens.
När sammanträdet avslutades, sades att ”därborta på fikabordet” finns en skrivelse från Röda Korset med flera som riktar sig till ledamöterna i socialnämnden.
Till skrivelsen fanns en bilaga, rapporten från gruppen #vistårinteut: Rapporten handlar om rättsosäkerhet i asylprocessen för ensamkommande barn och unga och har titeln: ”Min mamma är blind på ena örat och min pappa odlar bomber.”
Här skrivelsen i sin helhet:
Till Socialnämndens ledamöter
Vi tror att du som läser detta brev kommer att känna som vi – att det behövs en lösning för att få stopp på den inhumana behandlingen av ensamkommande barn och unga som nu sker i vårt land. Detta är inte vårt Sverige! Din hjälp behövs för att vi ska bli många som agerar mot de fel som begås och har begåtts under asylprocessen och som riktas mot ensamkommande barn och unga. Fel som någon måste ta ansvar för!
I Vänersborg har flera organisationer tillsammans startat ett skyddsnät för ensamkommande unga som i samband med att de fyllt 18 år eller blivit åldersupphöjda, allt från dagar till flera år, har förflyttats till Restad gård. Inom ramen för skyddsnätet möter vi många frustrerade, ensamma, ångestfyllda och livrädda unga.
Vi har alla i Skyddsnätet ett brett yrkeskunnande som pedagoger, speciallärare, läkare, kuratorer, företagsledare, diakoner, administratörer etc. Skyddsnätet är införstådd med att Sverige har förbundit sig att följa ett antal internationella lagar och konventioner som reglerar behandlingen av unga asylsökande, FN:s flyktingkonvention från 1951, FN:s konvention om barnens rättigheter, EU:s asylprocedurdirektiv samt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
Det nationella nätverket ”#vi står inte ut – men kommer aldrig sluta kämpa” har sedan september 2016 mottagit hundratals berättelser från gode män och människor som mött ensamkommande unga. I dessa berättelser har det blivit tydligt att rättssäkerheten har satts ur spel i asylprocessen för ensamkommande. ”#Vi står inte ut” har under juni och juli 2017 ställt samman ett drygt hundratal fall som är representativa för hur asylprocessen går till i verkligheten. Dessa berättelser är inte några nyheter för oss i Skyddsnätet, vi möter liknande berättelser och som kan stärkas av de beslut vi får se del av.
Sammanställningen visar att Sveriges mottagande av ensamkommande asylsökande uppvisar fel och brister som i många avseenden strider mot EU:s asylprocedurdirektiv och Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Bilagan pekar på paragrafer i asylprocedurdirektivet som inte följts på ett tillfredsställande och rättssäkert sätt.
Vi hoppas att du verkar för att ditt parti aktivt ska verka för en asylprocess som överensstämmer med de internationella lagar och förordningar som Sverige förbundit sig att följa. Allra helst önskar vi att ni arbetar för att fatta humana beslut så att de ensamkommande barn och ungdomar som kommit till vårt land får stanna.
I höständringsbudgeten avsätts medel för att göra det möjligt för kommunerna att låta ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen bo kvar i kommunen. Vi förutsätter att kommunen som ett första steg beslutar om att använda kommunbidraget på 3 miljoner kronor enligt ovan.
Vänersborg den 25 september 2017
Med vänlig hälsning
Röda Korset, Rädda Barnen, Salemkyrkan, Equimeniakyrkan, Svenska kyrkan och dess volontärer