Det är dags att ställa frågan
Vänersborgs ledning utgjordes 2010-2014 av en borgerlig minoritet M, FP och KD. Det blev så där, S och C i förening markerade viss opposition och välsignade i stort det mesta av det lilla som kommunledningen valde att föreslå.
I november 2014 stod det klart att det blev en annan minoritet som denna mandatperiod ger sig i kast med att ”styra”. S och C fick med sig MP. En av alla dessa s.k. blocköverskridande sammanslutningar. Skillnaden mellan agerandet på nationell nivå och lokalt är ju enormt för vissa partier. Annie Lööf anar inte hur kärleksfulla C och S har varit och är i Vänersborg. Att MP skilde sig från S under fyra år i de flesta viktiga frågor tycks vara överspelat idag.
Visst, man kan sätta sig ner, förhandla och komma överens. Men på den lokala scenen finns nio partier, det är tre av dessa som säger sig vara sams. Det borde vara klokt att ”alla” får veta vad man är överens om. Då behöver det inte ställas onödiga frågor och ett antal motioner behöver aldrig skrivas. Vet vi vad som gäller så vet vi vilka dörrar som öppnas åt vilket håll. Våra förvaltningar arbetar så mycket bättre om osäkerheten om färdriktningen begränsas.
Men nu syns det direkt att det inte verkar stå till på rätt sätt. I såväl byggnadsnämnden som barn- och utbildningsnämnden kör skiftande majoriteter över beslutsförslagen från förvaltningar och handfallna ordföranden från minoritetsledningen. Inte bara att S, C och MP överallt från början är i minoritet, utan nu händer det också att enstaka ledamöter från C och MP hamnar på ”fel sida” vid omröstningar.
Nästa vecka vid kommunfullmäktige riktar Vänsterpartiet därför en interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin, S. I slutet på mars får vi veta hur frågan besvarats. Då får vi höra om ”vi andra” får kunskap om innehållet i överenskommelsen. Bättre sent än aldrig, men egentligen är det kutym att avge regeringsförklaringen i början. Inte senare och inte först efter en direkt uppmaning.
Här interpellationen:
Interpellation till kommunstyrelsens ordförande
Borde ”överenskommelsen” inte offentliggöras?
Andra veckan i februari hade huvudartikeln i tidningen Dagens Samhälle rubriken ”FOLKVALDA TAPPAR MAKT”. Underrubrikerna beskriver budskapet än bättre: ”Rekordmånga nya politiker …. Men makten flyttar uppåt” och ”Fullmäktige håller på att utarmas – politisk elit tar över.”
När jag läste och begrundade artikeln kan jag inte komma förbi tanken att jag upplever samma sak här i Vänersborg. Visserligen är jag inte ny i kommunpolitiken, men också jag berörs av den situationen som nu gäller hos oss.
Några få vet, många andra förblir aningslösa. Några få kan agera mot bakgrund av att de vet vad som ska gälla under mandatperioden, de flesta av oss förmår dock inte lösa gåtan.
Kommunfullmäktige har valt nämnder och presidier vid sammanträdet i december. Kommunledningen är i fullmäktige och i samtliga nämnder i minoritet. Ändå uppstår intrycket att man är ganska nöjd med läget och inväntar med tillförsikt kommande omröstningar. Vad finns i bakgrunden, vad kan vara förklaringen?
I oktober förklarades det i ett pressmeddelande att tre partier hade nått en överenskommelse. Där måste nyckeln finnas varför kommunledningen tycks vara lugn och säker i sin uppfattning att allt kommer att ordna sig.
Vad är känt om överenskommelsen? Jag letade efter information hos de tre partier som utgör ledningen.
På socialdemokraternas hemsida fick jag gräva långt ner i arkivet för att hitta följande: ”Nu har vi nått en överenskommelse med Centerpartiet och Miljöpartiet om att styra Vänersborgs kommun tillsammans under fyra år. Vi kommer att jobba i tre steg: 1. En överenskommelse om att styra tillsammans 2. Politisk överenskommelse 3. Fördelning av politiska poster Nu är stegen klara ….” Det var allt, mer sägs inte.
Centerpartiet tillhandahåller följande information på sin hemsida: ”Centerpartiet kommer att fortsätta kämpa för att människorna i vår kommun, Vänersborg, ska få det de har rätt till inom barnomsorg, skola och äldrevård.”
Miljöpartiet erbjuder mer insikt: ”Grunden för samarbetet vilar på en politisk överenskommelse med de övergripande målen att verka för en hållbar utveckling, såväl socialt som ekologiskt och ekonomiskt. Ordning och reda i kommunens ekonomi är centralt för samarbetet.”
Även om de andra sex partierna utanför kretsen av kommunledningens tre partier på olika sätt gör anspråk på att vara oppositionspartier, så kan väl ingen neka till att intresset även i dessa partier är att verka för invånarnas bästa.
Jag vill anknyta till inledningen av interpellationstexten – det är i fullmäktige och i nämnderna som många av oss finns. Det går dock inte att komma förbi den centrala rollen som kommunstyrelsens presidium, kommunstyrelsens arbetsutskott och budgetberedningen spelar. Där sker de avgörande inriktningsbesluten, förmodligen i enlighet med den träffade överenskommelsen. Nu leder okunskap, gissningar och osäkerhet till dubbelarbete och kanske onödiga initiativ och motioner. Min fråga lyder därför:
Borde det inte vara bäst för oss alla som har politiska uppdrag, borde det inte ligga i hela kommunens intresse att den träffade överenskommelsen görs offentligt så att vi vet vad som gäller?
Lutz Rininsland 2015-02-19
Vänsterpartiet