Ett lästips: Den norska utredningens bilaga

Mycket läsvärda rapporter finns att läsa hos Arena Idé. (Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja med medborgar- och löntagarperspektiv. Arena Idé finansieras av fackföreningsrörelsen och är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.) Nu senast är det en norsk utredning, ”Avkommersialiseringsutredningen – Norska slutsatser om vinstdrivande aktörers roll i välfärden” (i svensk översättning). 

Vinstdrivande aktörer i välfärden finns det gott om i Sverige, inte behöver man väl ta sig till Norge för att läsa om eländet?! Men så var det bilagan i slutet på rapporten – rubriken är: ”Svenska erfarenheter av marknadisering och kommersiella aktörer”. Här berättas om ”Tidiga valfrihetsreformer” och om ”Valfrihetsreformer på 2000-talet”. Visserligen är bilagan tänkt att ge norska läsare kortfattad information, men bilagan kan också tjäna som en snabbkurs för den som händelsevis har glömt hur allt började här och utvecklades genom åren. 

Här bilagans första sida: ”Jämfört med Norge utförs i Sverige betydligt mer av de offentligt finansierade välfärdstjänsterna av vinstsyftande företag. Mellan 1994 och 2016 ökade andelen av personalen inom vård, skola och omsorg som är anställda av vinstsyftande välfärdsföretag från 4 till 20 procent, medan en oförändrad andel om cirka 3 procent var anställda av ideella organisationer eller kooperativ. Privata företag är vanligast inom missbruksvård, barnavård (barnevern) och personlig assistans, följt av primärvård, äldreomsorg, skola och barnomsorg/förskola (barnehage). Några exempel från dagens situation: Idag går 32 procent av gymnasieeleverna och 16 procent av grundskoleeleverna i skolor som drivs av privata aktörer. Av dessa elever går 80 procent i aktiebolagsägda skolor. Det största skolföretaget (Academedia) har 73 000 elever (plus 25 000 förskolebarn i barnomsorgen) och omsatte 15 miljarder kronor 2023 (en tredubbling på tio år). Inom äldreomsorgen drivs 25 procent av hemtjänsten och 21 procent av platserna i äldreboenden (sjukhem) av privata aktörer, varav uppskattningsvis 2–3 procent är ideella organisationer. De två största företagen har mer än halva den privata äldreboendemarknaden: Attendo med en omsättning om 17 miljarder kronor och Ambea med 13 miljarder (drygt tre respektive två gånger mer än 2008). Medan i princip alla välfärdstjänster utförs i offentlig egenregi i många små kommuner är privata utförare särskilt vanliga i tätt befolkade storstadsområden och i kommuner och regioner med borgerlig politisk majoritet. I Stockholm drivs exempelvis 68 procent av hemtjänsten och 56 procent av äldreboendeplatserna i privat regi (vinstsyftande och ideella sammantaget), medan 60 procent av landets kommuner driver all sin hemtjänst respektive alla sina äldreboenden i offentlig regi.  [Den som vill ta sig till angivna källor bör ladda ner hela rapporten.]

Dela den här sidan:

Kopiera länk