artikel

Skolan lider under nedskärningarna

Dagens Nyheter skriver idag på sin ledarsida: ”En budget i balans kan vara viktigare än att barnen klarar skolan”. 

Inledningsvis konstateras: ”Sveriges rektorer ställs inför ett återkommande dilemma: Att hålla sig till budgeten de fått av kommunen eller ge alla elever det stöd de behöver. Oavsett vägval riskerar de nämligen kritik. Det har blivit ovanligt tydligt under det senaste året. ”

Tidningens slutsatser är att förändringar måste till, dilemmat borde vara uppenbart för var och en. 

”Tvärtom är det oförskämt mot landets rektorer att låtsas som att det alltid är möjligt för en skola att både leva upp till skollagen och hålla budgeten. Därför är det dags att ge rektorerna direktiv, så att de vet hur de ska agera i valet mellan två onda ting.

Antingen går elevernas rättigheter först. Då får budgeten anpassas efter barnens behov, vilket förutsätter att staten tar ett större ansvar.

Eller så går budgeten först. Då måste lagen ändras så att ambitionsnivån kan anpassas efter tillgången på resurser, vilket betyder att Sverige får acceptera att fler elever inte når målen under en lågkonjunktur.

Dagens modell – där rikspolitikernas lagstiftning står mot kommunpolitikernas budget – placerar rektorn i en rävsax.”

Dagens Nyheter och andra medier uppmärksammar rapporten från Sveriges Lärare ”Nedskärningarna fortsätter”.  Den aktuella undersökningen med underlag från i stort sett samtliga lokalföreningar från hela landet framför också förslag från Sveriges Lärare.

Dela den här sidan:

Kopiera länk