Till dags dato inte mindre än 217

Fem gånger i veckan skickar kommunkansliet ut en postlista. Det är många mottagare, i första hand personal på förvaltningar, kommunpolitiker, förtroendevalda, och kanske också några journalister, som har bett om att få listan digitalt.

Inkomna och utgående handlingar till alla ärenden förtecknas, somliga kan sedan med stöd av postlistans uppgifter sökas och öppnas i kommunens webbdiarium. Handlingar med personuppgifter förtecknas men kan inte öppnas. Däremot kan man begära ut enstaka handlingar från förvaltningen. 

På kommunstyrelsens kansli, avdelningen för hållbar utveckling, finns med Diarienummer 2024/109 inte mindre än 217 inkomna skrivelser samlade. Samtliga under rubriken ”Synpunkter på byggplaner för Dalbobergen i Vänersborg”.

Bakgrunden är att kommunledningen har yttrat att man ser positivt på tanken att bygga bostäder på ett område som av många invånare i Vänersborg anses vara skyddsvärt. Ett område till höger om Dalbobron, norrut, ovanför Skogshyddan och österut mot ingången till Dalbostigen. 

Samtliga 217 skrivelser ligger märkt ***Personuppgift***, de är alltså inte öppna. Det är dock ingen djärv gissning att förmodligen det stora flertalet skrivelser vittnar om en negativ inställning mot kommunledningens tankar.

Nu är frågan inte ett ärende som inom kort ska manglas fram till ett beslut. Fast – osvuret är bäst, man kan aldrig veta riktigt när och hur frågan ställs.

Den som har intresse för kommunens långsiktiga planer kan med fördel studera ett dokument som i början av nästa år når fram till kommunfullmäktige. 

Det står följande om Dalbobergen i dokumentet ”Målbild 2025”:

Planer och byggprojekt
Det finns två utpekade utvecklingsriktningar för västra delarna av Vänersborgs tätortsområde – norrut i Dalbobergen och söderut kring Öxnered.
Nya bostäder i Dalbobergen föreslogs redan i översiktsplanen 2006. Ett planprogram togs därefter fram där tre områden pekas ut för detaljplanering. Programarbetet visade dock att det finns stora intressekonflikter framför allt när det gäller natur- och rekreationsvärden. Många Vänersborgare upprördes av planerna och länsstyrelsen ogillade delar av förslaget. Uppdrag om planläggning av det som kallas Katrinedal norra inleddes 2009 men arbetet fullföljdes inte. I och med antagandet av FÖP Vänersborg-Vargön lades planprogrammets tre utpekade områden med viss bearbetning in som utvecklingsområden i översiktsplanen.
Länsstyrelsen har återigen pekat på flera konflikter när det gäller de två mindre områdena närmast Vänern.
Enligt planprogrammet skulle de tre områdena kunna rymma 1260 nya bostäder, men det utgår från en hög exploateringsgrad och nästan 90% av bostäderna i flerbostadshus. De initiala skisser som togs fram när det stora delområdet skulle planläggas byggde på en betydligt
glesare bebyggelse med i huvudsak villor. Om den nya bebyggelsen utformas med liknande exploateringsgrad och sammansättning som första detaljplanen för Öxnered-Skaven är 600 nya bostäder ett rimligare riktmärke. Även det är med stor osäkerhet då de två mindre områdena kan komma att stoppas utifrån länsstyrelsens invändningar.

Dela den här sidan:

Kopiera länk