Sommarlovet tar slut och nu är det upprop i skolan

Blandade känslor minst sagt. Sjuåringar har sin första skoldag, somliga äldre elever byter klass eller skolenhet, och en hel årskull har kommit fram till tredje och sista året på gymnasieskolan

Blandade känslor bland personalen, bland lärare och annan personal, bland våra rektorer. Vill så mycket, men räcker jag till? Får jag förutsättningar att kunna göra ett bra jobb – eller blir det på samma sätt som jag kände förra läsåret: Så mycket jag inte hann med, så många som blev svikna. 

Det har varit tämligen tyst – debatten om hur skolan ska komma på rätt kurs igen tog också sommarpaus. Men frågorna kvarstår, skolpersonalen vill veta, eleverna och elevernas föräldrar vill veta om signalerna hörs av dem som bestämmer över skolans förutsättningar att kunna leva upp till allas förväntningar. För att tala klartext: Skolan saknar resurser, det behövs tillskott till rektorernas budget.

Vänsterpartiets företrädare lokalt är Stefan Kärvling som ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Lutz Rininsland i direktion för Kunskapsförbundet med ansvar för gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Peter Lénberg är på plats som ersättare för såväl Stefan som Lutz. 

Stefan Kärvling berättade på sin egen blogg om ”Uppropsdagen för pedagogerna”.  Kunskapsförbundet startade i måndags med en dialogkonferens för skolledare.

Medierna kommer med all säkerhet rikta uppmärksamheten på våra skolor och spegla mycket av det som inte är bra. Med all rätt, men visst vore det skönt att kunna ta fram notiser och artiklar om det som skolan ändå lyckas med. Positiva nyheter uppmuntrar! Allt för ofta målas bilden mörk och det saknas tips och goda tankar om hur skolan kan utvecklas bättre. Hur går tankarna när man läser t ex denna sidan

I Svenska Dagbladet finns en artikel som kan ses som en reaktion till det som på senare tid hörs alltför ofta: Bara att ungarna vet hut och lär sig hur man uppför sig, så blir det lugn och ro och lärarnas undervisning kan bära frukt. Ordning i klassrummet!

Skolmodellen  no excuse bör inte tas till Sverige är rubriken på debattinlägget från Anneli Einarsson, lektor i pedagogik med inriktning dramapedagogik, Malmö universitet. Läsvärt!

Dela den här sidan:

Kopiera länk