artikel

Återvandring är ett konstigt ord

På Restad Gård i Vänersborg finns ett stort boende för asylsökande. Människor på flykt från krig och förföljelse har av Migrationsverket anvisats ett första boende.  

Många Vänersborgare, många familjer har på egen hand eller genom kontakt med Röda Korset och andra organisationer i civilsamhället träffat asylsökande och lärt känna människor med andra språk och annan kultur. Vi har hört om deras öden, deras väg hit, deras förhoppningar och vi vet om deras förutsättningar att finna sig tillrätta i Sverige.

Det har gått tio år sedan den stora gruppen flyktingar anlände från Syrien. Sverige hälsade välkommen,  Sverige erbjöd plats för att stanna och leva här, med arbete, med bostad – och med sin familj och sina anhöriga. Det var då.

26 oktober 2023 berättade fyra företrädare för Tidöavtalets fyra partier hur man vill att ”Fler ska välja att frivilligt återvandra”.  Det lämnades ett uppdrag till Migrationsverket och det tillsattes en utredning som fick tydliga direktiv. 

Den 1 augusti 2024 presenterar utredaren slutsatser och förslag. Det kommer att finnas statistiskt underlag, ekonomiska beräkningar och juridiska avgränsningar. 

Men innan utredningen lägger fram sitt underlag och sina förslag – ta dig tid och begrunda några frågor:

Återvandring låter rätt så mysigt  – jämfört med den livsfarliga överfarten i överfulla båtar på Medelhavet. Men finns det en plats, ett land, ett liv att återvandra till? Vilken förändring har skett i vilket land som låter  tanken om återvändande bli ett rimligt alternativ?

Vad har hänt sedan ankomsten till Sverige? Avslag på ansökan om att återförenas med sina anhöriga i Sverige? Har tidigare utbildning bedömts värdelös utan att andra vägar har öppnats? Har tillfälliga arbeten endast varit en återvändsgränd?  Upptäckten att ordet ”integration” av många svenskar uttolkas uteslutande som ”anpassning hela vägen”? 

Den som läser direktivets text ställer sig fler frågor. 

Den här utredningen är bara ett av migrationspolitikens områden där regeringen vill förverkliga alla löften som M, L och KD gav till SD när Tidöavtalets undertecknades. Men i avtalet sägs också rakt ut: ”Arbetet med lagstiftning och genomförande av föreslagna åtgärder ska fullföljas under mandatperioden 2022-2026.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk