Slutrapport Agenda 2023

Ett modigt politiskt ledarskap. Nu!

Jösses, ännu ett budskap som talar klartext!

Först var det Klimatpolitiska rådets rapport som punkt för punkt visade att Tidöregeringens miljö- och klimatarbete helt enkelt inte duger. Och nu på förmiddagen publicerades på regeringens hemsida rapporten ”Omställningen kräver systemförändringar och mobilisering nu!” 

Det handlar om slutredovisningen av uppdraget som sedan februari 2020 fanns hos den ”Nationella samordnaren för Agenda 2030”. Själva rapporten är förhållandevis kort, desto fler sidor behövdes för rapportens nio bilagor. 

Ta del och begrunda förordets avslutande uppmaning,. Hur kommer klartexten att uppfattas?

”Trots det stora engagemang och arbete som har bedrivits runt om i Sverige så är det tydligt att omställningen till hållbar utveckling inte kan växlas upp i tid om inte regeringen prioriterar arbetet. Fram till 2030 måste de globala utsläppen av växthusgaser minska med 43 procent för att vi ska ha en rimlig chans att hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader och undvika de
värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Detta kräver att alla världens länder bidrar och inte ens ett befolkningsmässigt litet land som Sverige kan dra benen efter sig. Tyvärr är det detta som nu sker och för första gången på ett par decennier så ökar de svenska utsläppen. Vid sidan av de stora neddragningarna av miljö- och klimatpolitiken så läggs regeringens Agenda 2030-arbete nu i praktiken ned. Alla de aktörer, från kommuner till företag, som arbetar med agendan lämnas vind för våg och det blir betydligt svårare att bedriva ett omställningsarbete på systemnivå och över sektorsgränser.
De förslag som vi har utarbetat och de erfarenheter vi har samlat på oss under åren lämnar vi nu över till miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari i form av slutrapporten Omställningen kräver systemförändringar och mobilisering nu!. Vi skulle också kunna lägga till: ett modigt politiskt ledarskap. Nu!
Gabriel Wikström
Nationell samordnare för Agenda 2030

Dela den här sidan:

Kopiera länk