Kommunens ekonomi

Olika budskap om kommunernas ekonomi

Hur är det nu? Har regeringen verkligen uppfattat hur illa det står till med kommunernas och regionernas ekonomi? Statsministern, finansministern och en handfull statsråd har ett och samma budskap, det spelar ingen roll hur frågan ställs och vilket område frågan syftar till. ”Regeringen är medveten om … regeringen bevakar … regeringen har satsat … regeringen har tillskjutit … regeringen …

Vem blickar genom denna kompakta dimridå? Vår kommunledning? Inte vår kommunledning i Vänersborg, är man S eller C eller MP så får man nog inte tillgång till ”inside information”. Någon från SD eller M, i och för sig i opposition här hemma men kanske med goda kontakter i Rosenbad? Ges ekonomichefen och ekonomistaben förutsättningar att behålla överblicken och hålla ordning så att  prognoserna blir något att lita på?

Läser man vad Annika Wallenskog, chefsekonom för SKR, skriver i sin blogg så blir man medveten om en sak – regeringen vill gärna att alla ska känna sig nöjda och hoppfulla. Regeringen droppar för jämnan nyheter som på ytan ser ut som det man önskat sig, väntat på, påmint om – och som i slutändan visar sig vara ännu en bluff.

Annika Wallenskog skriver under rubriken ”Samma pengar gång på gång”: ”Ibland ser vi att statsbidragen, till olika ändamål i kommuner och regioner, presenteras flera gånger. Det kan vara på en särskild presskonferens, sedan i vårändringsbudgeten eller budgetpropositionen. Slutligen kan samma bidrag aviseras i samband med att riksdagen fattar beslut om budgeten och ytterligare en gång i samband med att det betalas ut. Mycket press för pengarna även om det många gånger handlar om ganska små belopp. Den oinvigde kan då uppfatta det som mycket pengar och många satsningar. ”

Här länken till bloggen som hade rubriken : ”Mindre bergochdalbana med värdesäkrade statsbidrag”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk