Vänersborg säger NEJ till 65+

Västtrafiks seniorkort 65+ Vänersborg NEJ Trollhättan Ja?

Så här har det varit under en lång tid nu: Bor man i Trollhättan, så erbjuds man avgiftsfria resor på buss och tåg med Västtrafiks seniorkort från och med fyllda 65 år. Är man skriven i Vänersborgs kommun, så gäller samma sak för alla som har fyllt 75 år. 

En motion och åtta medborgarförslag har haft samma yrkande – ta ett beslut i Vänersborg att seniorkortet 65+ skall erbjudas. Motionen och medborgarförslagen ligger kvar på väntelistan, skall väl snart tas upp av kommunfullmäktige, förmodligen nästa månad. 

I onsdags, 7 februari, fanns ärendet ”Tilläggsavtal med Västtrafik gällande seniorbiljetter” på kommunfullmäktiges dagordning. Det hade ju tagits fram ett nytt erbjudande, kommunerna i Västra Götaland erbjöds att välja mellan 65+, 70+ och 75+. 

Från talarstolen argumenterade Ida Hildingsson och Lutz Rininsland i enlighet med Vänsterpartiets motion om övergång till 65+,  från Medborgarpartiet anslöt sig Göran Svensson. 

Benny Augustsson, S, kommunstyrelsens ordförande berättade varför hans förslag blev 70+. Även Kenneth Borgmalm och Dan Nyberg, båda S, anslöt sig. Från SD yrkade Anders Strand 70+, så gjorde även Mats Andersson, C, och Gunnar Henriksson, L.

Det blev votering och kommunfullmäktige beslutade med röstsiffrorna 43:7 att seniorbiljett 70+ kommer att gälla från 1 juli 2024. 

Fyra ledamöter från Vänsterpartiet och tre ledamöter från Medborgarpartiet röstade för 65+, alla andra ledamöter, alltså även från KD och Miljöpartiet röstade för 70+. (Om vän av ordning noterar att fullmäktige utgörs egentligen av 51 ledamöter och endast 50 röster avgavs, så beror det på att SD numera inte lyckas att tillsätta alla platser.)

Alltså: Vänersborg ändrar från 75+ till 70+. 

Trollhättan då? Samma dag som fullmäktige beslutade i Vänersborg, så fanns kallelsen för kommunstyrelsen i Trollhättan tillgänglig. Nästa vecka onsdag, 14 februari, är ärende 37 i kommunstyrelsen:  ”Västtrafiks seniorerbjudande”. 

Förslaget lyder:  ”… kommunstyrelsen beslutar att teckna nytt avtal om tillköp av seniorbiljetter som gäller tills vidare från och med 1 juli 2024. Tillköpet avser seniorbiljetter som gäller dygnet runt med åldersvillkoret 65 år.” 

Som sagt, ett förslag – beslutet tas först 14 februari.

I övrigt kan noteras att man i Trollhättan ät angelägen om att ge en fullständig beskrivning för att underlätta för ledamöterna att fatta kloka beslut:

”Trollhättans Stad införde erbjudandet om seniorkort för invånare den 1 januari 2010. De första åren gällde 75 år som åldersgräns, den 1 januari 2014 sänktes denna till 70 år. Sedan den 1 januari 2016 erbjudit fria resor för seniorer med åldersvillkoret 65 år och äldre och utökade även erbjudandet år 2019 från att gälla under lågtrafik till att gälla hela trafikdygnet.
Seniorkorten är populära och antalet registrerade kort i kommunen ökar. I slutet av september 2023 hade 86 procent av alla seniorer i Trollhättans kommun hämtat ut ett seniorkort. Som jämförelse kan nämnas att när seniorerbjudandet infördes i Trollhättan och åldersvillkoret 75 år gällde hade cirka 55 procent av åldersgruppen ett seniorkort. När åldersvillkoret sänktes till 70 år hade cirka 70 procent av åldersgruppen ett seniorkort.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk