Överskottsmål

Sökordet är ”överskottsmål”

På hemsidan SvT.se noterades igår resultatet av en rundringning från programmet Agenda – rubriken var: ”Vändningen: Partierna öppnar för miljardlån till statskassan”. 

Här på vår lokala hemsida stannar vi med att notera några få citat ur artikeln: ”Allt fler partier överväger nu att slopa det så kallade överskottsmålet. SVT Agendas rundringning visar att det i nuläget bara är Moderaterna som vill behålla överskottsmålet, men se över nivåerna.”

Tidigare är det bara Vänsterpartiet som förespråkat ett underskottsmål. De vill sätta målet till en procent av BNP under en tioårsperiod.”

På Vänsterpartiets centrala hemsida ger sökordet ”överskottsmål” åtta träffar, från 2013 fram till 2022. 

2022 angav Vänsterpartiet inriktningen av motionen till vårbudgeten: ”Sverige har bland de starkaste offentliga finanserna i världen. Samtidigt står vi inför ett akut klimatnödläge. För att finansiera den nödvändiga omställningen föreslår Vänsterpartiet att ett 10-årigt moratorium införs för det finanspolitiska ramverket, med start år 2023. Vi föreslår att dagens överskottsmål under denna period ersätts med ett underskottsmål för de offentliga finanserna.

Vänsterpartiet föreslår vidare att det finanspolitiska ramverket kompletteras med mål för arbetsmarknaden om full sysselsättning och ett mål för offentliga investeringar i linje med våra klimatåtaganden.

Ett år senare, nu hade Tidöpartierna bildat regering, skrev Vänsterpartiet i sin budgetmotion: ”Sverige har bland de starkaste offentliga finanserna i västvärlden och löpande och stora överskott i bytesbalansen. Den offentliga sektorns bruttoskuld beräknas till 30,3 procent av BNP 2023, vilket är mycket lågt i ett internationellt perspektiv. Samtidigt står världen inför ett klimatnödläge och de globala utsläppen fortsätter att öka. Vänsterpartiet föreslår att dagens överskottsmål för de offentliga finanserna ersätts med
ett underskottsmål för att möjliggöra en stabil och långsiktig finansiering av klimatomställningen.”

För den som vill läsa mer om Vänsterpartiets sätt att argumentera hänvisas till avsnitt 6.2 Finanspolitiska  överväganden med start på sida 33 och till avsnitt 19.2 Ett ramverk för ett rikare Sverige med start på sida 121.

Dela den här sidan:

Kopiera länk