Rambeslut för statens budget 2024

Statens budget 2024 – Rambeslutet

Nästa vecka onsdag med start 09:00 debatterar riksdagen finansutskottets betänkande 2023/24:Fiu1 ”Statens budget 2024 – Rambeslutet” och därefter 2023/24:Fiu11 ”Höständringsbudget för 2023”.

Här ett avsnitt från texten där riksdagen på sin egen hemsida beskriver hela budgetprocessen:

”Riksdagen beslutar om utgiftsramar för budgeten

I ett första steg beslutar riksdagen om de totala utgifterna och om en beräkning av inkomsterna i statens budget. Genom det beslutet fastställs ramarna i budgeten, det vill säga hur mycket pengar som ska gå till olika områden i samhället, så kallade utgiftsområden. 

Så går det till när riksdagen beslutar om utgiftsramarna:

  1. Riksdagens utskott analyserar förslagen till utgiftsramar i budgetpropositionen och i oppositionspartiernas motförslag. Utgiftsområdena fördelas mellan utskotten beroende på vad de handlar om. Till exempel hamnar utgiftsområdet Internationellt bistånd hos utrikesutskottet och Studiestöd hamnar hos utbildningsutskottet. Utskotten kan föreslå att ett utgiftsområde ska få mer eller mindre pengar eller att pengar ska flyttas mellan olika utgiftsområden.
  2. När utskotten är klara lämnar de ett yttrande till finansutskottet som tar ställning till allt i ett samlat förslag om ramar för varje utgiftsområde i statens budget. Finansutskottets förslag kallas betänkande.
  3. Ledamöterna debatterar och beslutar om finansutskottets förslag i riksdagens kammare.” 

Vänsterpartiets ledamot i finansutskottet, Ali Esbati, är anmäld som talare i debatten, så även Vänsterpartiets ledamot Ilona Szatmári Waldau. Deras anföranden och repliker kommer att anknyta till texterna för Vänsterpartiets reservationer i de två nämnda betänkandena från finansutskottet. 

Här den viktiga, den utförliga reservationen , som undertecknades av ledamoten i finansutskottet, Ali Esbati. Texten kommer av flera anledningar att landa i arkiven hos somliga partiaktiva. Ali Esbati har själv berättat att han lämnar sin plats i riksdagen vid årsskiftet. Han har gjort ett utomordentligt bra arbete för Vänsterpartiet, under många år tillsammans med Ulla Andersson som lämnade riksdagen vid utgången av förra mandatperioden. 

Det kommer att riktas många tack till Ali Esbati, det kommer att skrivas lite olika på olika håll. T ex sätter tidningen Expressen sin rubrik på en intervju för att visa att Ali Esbati ofta väljer att tala klarspråk.

Dela den här sidan:

Kopiera länk