Ännu en gång – Vänsterpartiet om matjättarnas vinster
Tidigt påtalade Vänsterpartiet problemet med raskt stigande matpriser. Här länken till det som sades för ett år sedan och upprepades i våras när hushållens belastning bara fortsatte att bli tyngre.
I mars kallade finansminister Elisabeth Svantesson matjättarna till samtal. Moderaterna i regeringen bröstade sig senare med att påpeka ”Vi minsann agerar, vi för samtal”. För oppositionen är det ett rimligt krav att regeringen ska samtala – och agera. Samtal blev det, inte mer.
Nu återkommer Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati. I grunden har inget ändrats, matjättarna redovisar stora vinster kvartal efter kvartal och hushållen fortsätter att bevaka extrapriser och stryker flera poster på veckans inköpslista.
Den nu aktuella debattartikeln i GP har rubriken ”Skarp lagstiftning krävs för att få bukt med matjättarnas övervinster”.
Ingressen lyder: ”Matjättarna fortsätter att utnyttja krisen och sin marknadsdominerande ställning för att göra rekordvinster. Som tack bjuder regeringen dem på kaffe, och hushållen betalar priset för underlåtenheten att agera mot en uppenbart icke-fungerande marknad, skriver Nooshi Dadgostar och Ali Esbati, Vänsterpartiet.”
Dadgostar och Esbati konstaterar: ”För Vänsterpartiet kommer det här inte som någon överraskning. Vi har under lång tid krävt att regeringen ska få till en frivillig överenskommelse med de tre matjättarna, och om det inte fick effekt gå fram med lagstiftning för att stoppa övervinsterna. Att regeringen kände sig pressad var uppenbart, men trots det nöjde man sig med att bjuda in matjättarna till en fika med finansministern. Dessa koncerners resultat i år visar att denna lilla pratstund blev precis så resultatlös som man hade kunnat ana.”
I debattartikeln beskrivs utvecklingen under de senaste två, tre åren. För ICA, Axfood (Willys och Hemköp) och för COOP. Det är inte bara hushållen som drabbas utan även producentleden i Sverige pressas av matjättarna.
Debattartikeln avslutar: ”Nu behövs skarp lagstiftning för att komma till rätta med matjättarnas orimliga missbrukande av sin ställning. När både konsumenter och producenter går på knäna, medan det är dukat till kalas hos de matjättar som agerar mellanhänder, borde det vara uppenbart för alla att det är något ruttet i systemet. Att vi måste göra något åt det utgår vi ifrån att alla riksdagspartier kunna vara överens om.”