Sjukvårdskrisen

Var är debatten om slakten av vården?

Krönikan i ”Dagens Samhälle” har idag rubriken: ”Var är debatten om slakten av vården?

Jiang Millington skriver: ”Sedan Novus började fråga svenska väljare vilken fråga som man tycker är viktigast har den toppats av samma ämne. Från november 2020 fram till juni 2023 har man svarat: sjukvården.

Krönikan räknar upp vad vi kan förvänta oss till följd av otillräcklig finansiering: 

”Svenskarnas hjärtefråga är alltså sjukvården. SKR räknar med att regionernas underskott i år blir hisnande 20 miljarder kronor. Då räcker regeringens 3 miljarder inte särskilt långt. En stor majoritet av regionerna har aviserat besparingar. Av landets 21 regioner räknar 11 med att höja patientavgiften. Vad betyder det här för patienterna?

Svårt att få vård: Regionerna kan behöva minska antalet anställda inom vården och koncentrera den till färre platser. Det kan leda till längre väntetider för patienter och minskad tillgång till vårdtjänster. Till exempel kan nedläggningen av akuten i Lidköping i Västra Götaland påverka tillgängligheten till akutsjukvård.

Färre vårdalternativ: Vissa regioner kan behöva minska utbudet av vårdtjänster och specialiserade behandlingar. Om sjukhus eller kliniker tvingas minska sin verksamhet måste fler patienter resa längre. Särskilt drabbas patienter med sällsynta eller komplexa sjukdomar i behov av specialistvård.

Personalnedskärningar: Minskningen av personal kan påverka vårdens kvalitet och kontinuitet. Färre anställda ska upprätthålla samma standard och möta patienternas behov på ett tillfredsställande sätt.

Höjda avgifter: Minskar potentiellt tillgängligheten till vård för dem med lägre inkomster.

Minskad personal inom farmaci och apotek: Region Sörmland planerar att säga upp 10 av 15 kliniska apotekare, som arbetar nära patienter med exempelvis genomgång av läkemedel. Risken är att dessa patienter kommer att belasta vården med sina frågor, sin oro för biverkningar eller risken med att inte förstå hur de ska ta sina mediciner.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk