Bostadsmarknad

Bostadsmarknaden – hett debattämne

I fredags debatterades bostadsrelaterade frågor i riksdagen. Flera S-ledamöter ställde frågor till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, KD. (Se i efterhand eller läs protokollet: Bostadsförsörjningen i Sverige och Bostadsbyggandet. ) Om Andreas Carlsson tyckte att det ställdes jobbiga frågor där regeringen inte kan ge klara besked än, så var det ingenting jämfört med det som gjorde debatten riktigt besvärligt för bostadsministern. Mikael Eskilandersson, SD-ledamot från Skåne, försökte göra sig till regeringens talesperson med en rad okvalificerade angrepp på frågeställarna. 

Det var tänkt att bostadsministern idag och i morgon tisdag skulle ha deltagit i ett informellt ministermötet med EU:s bostadsministrar i Gijón i Spanien. ”Ministrarna kommer bland annat att dela med sig av goda exempel från sina länder och diskutera hur man kan säkerställa alla människors rätt till adekvata bostäder.”  Men pressmeddelandet på regeringens hemsida kompletterades tidigt i morse: (Uppdatering: Andreas Carlsons medverkan är inställd.)

Bostadsfrågor hör hemma i riksdagens civilutskott. Dess ordförande, Malcolm Momodou Jallow (V), har ställt ytterligare en interpellation till Andreas Carlsson: ”Situationen på bostadsmarknaden”. Interpellationen skall besvaras senast 23 november. 

Vänsterpartiets frågor riktar sig mot en annan mycket öm punkt som följer i spåret av det drastiskt minskande bostadsbyggandet:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att hindra bostadsbyggandet från att sjunka ytterligare?
2. Hur avser statsrådet att möta bostadsbristen för de mest ekonomiskt utsatta hushållen, som de facto inte kan köpa ett småhus eller annat ägt boende?
3. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att även personer utan kapital och/eller hög inkomst ska få en egen bostad?

Dela den här sidan:

Kopiera länk