Israel och Palestina

Nooshi Dadgostars uttalande idag

Det är aldrig acceptabelt att attackera oskyldiga civila.
Det var därför vi starkt fördömde Hamas terroranfall på Israel. Oskyldiga israeliska ungdomar och barn mördades och tillfångatogs. Förtvivlade mammor och pappor har utsatts för en outhärdlig smärta. Hamas måste omedelbart släppa de som hålls gisslan.
Nu ser vi hur Israel bombar Gaza urskillningslöst. Palestinska mammor får begrava sina bebisar och Läkare utan gränser slår larm om att man tvingas utföra amputationer på barn utan smärtlindring. Människor kvävs till döds under rasmassorna.
Aldrig har så många FN-hjälparbetare dödats i en konflikt på så kort tid. UD har nu rapporterat att även svenskar har dödats i anfallen. Israels blockad har orsakat akut brist på mat, el och vatten i Gaza och människor tillåts inte lämna.
Det palestinska folket kan inte göras kollektivt ansvariga för Hamas illdåd. Att attackera oskyldiga civila är ett krigsbrott. Att svälta ut en civilbefolkning är ett krigsbrott. Att anfalla civila i flyktingläger eller sjukvårdspersonal är krigsbrott.
Var är vår regering nu? När statsminister Ulf Kristersson fick frågor om hur han ser på det Israel gör svarade han att han ”inte vill gå in och vara domare”. Det ville däremot utrikesminister Tobias Billström, som under mötet med Nordiska Rådet i veckan på en rak fråga om Israels brutala attacker på flyktinglägret Jabalia svarade att ”Israels respons är proportionerlig.”
Dessa ställningstaganden skiljer sig dramatiskt från EU och FN:s tydliga fördömanden. Givet Billströms uttalande är regeringens position i praktiken ett tyst medgivande till krigsbrott.
Vi kräver att Ulf Kristersson, i likhet med EU och FN, tydligt fördömer det urskillningslösa våldet mot civila, även det som begås av Israel.
Israeliska barn och palestinska barn är lika mycket värda. Den svenska regeringen skickar nu signaler om att de inte delar denna grundläggande värdering.
Både israeliska barn och palestinska barn har rätt att växa upp i fred och frihet. Vi kommer aldrig sluta arbeta för ett slut på ockupationen och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida.
Den svenska regeringens tystnad är en skam för Sverige.
På Vänsterpartiets hemsida finns också följande referenser:

Dela den här sidan:

Kopiera länk