Partiledardebatt

Gängkriminalitet i partiledardebatten

”Gängkriminalitet, välfärd och klimat – det är de tre ämnen som kommer stå i fokus när partiledarna drabbar samman i en debatt i SVT:s Agenda på söndag.

Gängkriminalitet är det första ämnet som kommer tas upp för debatt på söndag. På grund av det allvarliga läget har vi valt att ägna en hel timme åt den frågan, säger programledare Camilla Kvartoft, som tillsammans med Anders Holmberg leder debatten.”

Nooshi Dadgostar som partiledare är första namnet bland de som skrev under Vänsterpartiets budgetmotion ”Rädda välfärden – för ett tryggare Sverige”.

Gängkriminalitet tas upp i budgetmotionen i avsnitt 9.2 ”Socialtjänsten går på knäna”. Där skriver Vänsterpartiet: ”Socialtjänstens barn- och ungdomsvård utgör en stor del av kommunernas individ- och familjeomsorg. Samtidigt är situationen ansträngd och de ekonomiska resurserna små. Vänsterpartiet anser att socialtjänsten ska ha de resurser som krävs för att fullgöra sina skyldigheter gentemot barn och unga, beträffande att genomföra utredningar, följa
upp insatser och inte minst ha tid att etablera kontakt och prata med barn och unga. I dag läggs allt mindre tid på samtal och allt mer på myndighetsutövning och kontroll för
socialarbetare. De bör i stället få möjlighet att i högre grad fokusera på uppsökande, förebyggande arbete och att motivera familjer att våga ta emot stöd. Socialtjänsten ska
vara tillgänglig och välkomnande för barn, unga och deras föräldrar. Insatser ska om möjligt utformas tillsammans med familjen och med barnets bästa i fokus. Det är därför viktigt att socialtjänsten får resurser för att arbeta offensivt och med kompensatoriska åtgärder för att på det viset ge alla barn och unga chans till jämlika livsvillkor.
Regeringen beskriver det som att de gör en riktad satsning på brottsförebyggande arbete med 80 miljoner kronor till förebyggande insatser mot gängkriminalitet till nästa år. I själva verket är detta en nedskärning från de 250 miljoner som lagts på detta i år. Vänsterpartiet föreslår en satsning på totalt 350 miljoner per år på förebyggande insatser mot gängkriminalitet – 270 miljoner mer än regeringen 2024. 

Vänsterpartiets förslag:

  • 1 miljard kronor riktade till socialtjänstens arbete med barn och unga i riskgrupp.
  • 270 miljoner kronor till förebyggande insatser mot gängkriminalitet. [Observera att beloppen som anges läsas med referens till regeringens budgetproposition – vill partiet satsa MER  eller MINDRE än regeringen?]

Nooshi Dadgostar kan också hänvisa till en annan motion som nyss lämnades in under den  allmänna motionstiden: ”Förebyggande av våld och sociala problem för barn och unga”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk