Budgetmotionen

Avsnitt 5.2: En underfinansierad välfärd

Vänsterpartiets förtroendevalda skiljer sig nog inte mycket från aktiva medlemmar i andra partier. Men för oss är det avsevärt enklare – Vänsterpartiet är såväl i riksdag som i kommunfullmäktige i Vänersborg i opposition. Vi står fria att kritiskt pröva och väga vår egen  kommunlednings politik och istället komma med egna tankar och förslag, och så är det även i riksdagen.

När regeringen har lagt fram budgetpropositionen och när oppositionspartierna har lämnat in var sin skuggbudget till riksdagskansliet, då kan lokala företrädare studera hur partiet centralt tänker och uttrycker sig.  Man borde kunna förutsätta att synen på ekonomin har nära samband med politiken man för eller skulle vilja föra. 

Vänsterpartiet är i opposition, i riksdagen och i Vänersborg i  kommunfullmäktige. Det gör allting lättare, här finns ett samband. Så borde det också vara för partier som ingår i regeringen och samtidigt i kommunledningen, kan man tro. 

Men hur ser det ut för t ex Kristdemokraterna? Å ena sidan är man del av regeringen tillsammans med M och L, å andra sidan är man del av kommunledningen i Vänersborg tillsammans med S, C och MP. Centerpartiet i ledning ”här hemma” och i opposition i Stockholm. Liberalerna är med i regeringen och i opposition i Vänersborg. Miljöpartiet är i  opposition i Stockholm men ingår i kommunledningen här. Så även Socialdemokraterna. Och Sverigedemokraterna? Lokalt märks partiet knappt, fast man är näststörst i antal mandat i fullmäktige. I Stockholm däremot är det helt annorlunda, dels anger man i allt väsentligt vilken politik regeringen har att föra, dels gör man – när det passar bättre – ett stort nummer av att man inte kan hållas ansvarig för regeringens politik när den blivit galen, man ingår ju inte i regeringen!

Här Vänsterpartiets budgetmotion ”Rädda välfärden – För ett tryggare Sverige”. Här ett kort avsnitt, sida 20 (av 141):

5.2 En underfinansierad välfärd
Regeringen lägger en nedskärningsbudget för en redan hårt pressad välfärd. Det saknas minst 18 miljarder kronor enbart för att bibehålla nuvarande nivå. Det är ett aktivt och tydligt val. Krisen ska bäras av undersköterskors och lärares hårt belastade ryggar. Samtidigt sänker man skatten för villastädning och ger nya skattelättnader som ger mest
till de som redan har mest.

Hårt pressade regioner och kommuner står inför stora utmaningar med en ökande pensionsskuld, höga livsmedels- och energipriser och en åldrande befolkning. Samtidigt
vill fler än hälften av medlemmarna i Kommunal som arbetar i äldreomsorgen lämna yrket. Åtta av tio socialchefer har svårt att rekrytera socialsekreterare.  En majoritet,
60 procent, av läkarna överväger att gå ner i arbetstid, byta arbetsplats eller helt lämna yrket p.g.a. hög arbetsbelastning. Enligt Socialstyrelsens senaste bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården rapporterade samtliga regioner om brist på barnmorskor, specialistläkare samt sjuksköterskor.
Sverige närmar sig en välfärdskollaps.

Dela den här sidan:

Kopiera länk