Överskott bör förvaltas väl

Underlättar förväntat överskott?

Två uppgifter som har upprepats gång efter annan. SKR, som talar för alla kommuner och regioner i Sverige, uppger att det behövs ett tillskott med 28 miljarder från staten för att upprätthålla välfärden. 

I regeringens budgetförslag är det 10 miljarder, eller – om man ansluter sig till regeringens tolkning – 16 miljarder.

Finansminister Elisabeth Svantesson anser att det ankommer på kommunerna och regionerna att ”göra sitt” med effektiviseringar så att verksamheten kan garanteras. Och så kommer Svantessons upprepade påpekanden: Hur har ni gjort med överskotten? Varför inte använda överskotten från tidigare år när pengarna behövs som mest?

Kommunernas ekonomer svarar att lagen inte tillåter att bortse från balanskravet: Varje år, varje enskilt år gäller att budgeterade kostnader måste täckas av årets förväntade intäkter. Några undrar om finansministern inte känner till regelverket.  Och så kontrar statsrådet med: Ta från era resultatutjämningsreserver, det får ni och det borde ni göra.

Hur ser det ut i Vänersborg? På onsdag informeras kommunstyrelsen om delårsbokslutet per sista augusti med en prognos hur 2023 ser ut att sluta. Då och två veckor senare i kommunfullmäktige fattas inga andra beslut än att man ”noterar informationen”.

Så här står det i underlaget: ”Kommunens beslutade Mål- och resursplan för 2023 innebär ett budgeterat resultat på 5 mnkr.  Det prognostiserade resultatet uppgår till 67 mnkr vilket är 62 mnkr bättre än budget. Nämnderna prognostiserar ett sammanlagt underskott på 49 mnkr medan finansförvaltningen prognostiserar ett  överskott på 111 mnkr.”

Socialförvaltningen och socialnämnden kommer med all rätt att hävda att 43 mnkr tillförs nämnden som ett tilläggsanslag under 2023. Det är ju också socialnämnden som står för den absolut största delen av nämndernas förväntade underskott. 

När kommunfullmäktige fattade beslutet om MRP 2024 var det tre ömma punkter med i underlaget. Vänsterpartiet argumenterade helhjärtat för att ställa resurser till förfogande. Och budgetbeslutet fattades med en stilla förväntan att ”värsta scenariet” kanske borde kunna undvikas. 

Vilka tre punkter? ”Nattiset” Lanternan hotades av nedläggning – uppsägning av legitimerade och tillsvidareanställda lärare i våra skolor skulle påbörjas – resurserna för ett baskulturutbud genom samarbete mellan skolan och kulturen i Vänersborg skulle inte beviljas.

Vad ska hända, vilka beslut är aktuella? En bra gissning är att inga beslut fattas nu i oktober. I november eller december fattas beslutet att bevilja socialnämnden sökt tillägg för 2023. (Vad annars? Statsbidragen som beviljades avser till punkt och pricka det som är socialförvaltningens verksamhet.) 

Men de återstående öppna frågorna kring verksamhet 2024? För Vänsterpartiet är svaret givet, dessa hotande försämringar av olika sektorer i kommunens välfärdsarbete får inte blir verklighet. Vänersborgs kommun är i ett läge att kunna fatta beslut som gör att stilla förhoppningar från sommarens budgetbeslut blir infriade, nedskärningar behöver inte verkställas. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk