Interpellationer kring utbildningsfrågor

Skolstart och tjuvstart

Grundskolan i Vänersborg börjar tisdag den 22 augusti. Uppropet på Birger Sjöberggymnasiet delas upp, måndag-onsdag 21-23 augusti. 

Riksdagen har upprop 12 september. Tjuvstartar dock 22 augusti med en rad interpellationsdebatter. Vänsterpartiets talesperson för utbildningsfrågor, Daniel Riazat, har riktat tre interpellationer till statsrådet Lotta Edholm, L. 

Interpellationerna  har rubrikerna ”Betygsinflation”, ”Friskolekoncerner som inte sköter sitt utbildningsuppdrag” och ”Branschskolorna”. Daniel Riazat ställde sina frågor i mitten av juni, men skolministerns skriftliga svar blir först offentliga samma dag som debatten ordnas i riksdagen. 

Ingen orimlig gissning är att Lotta Edholm kommer att hävda att svaren redan lämnades. Och det är på sätt och vis korrekt. Men när det gäller utbildning, kunskap och kunnandet så finns ett talesätt som betonar värdet av repetition. Det är inget fel att efter sommarpausen ta upp tråden och på nytt ställa frågan: Regeringen har blivit medveten om att något inte står rätt till, hur och framförallt när sker en möjlig rättelse?

Betygsinflation : I interpellationen skriver Daniel Riazat:  ”Under våren har bland andra rektorn för Handelshögskolan lyft att det gått så långt att det inte längre går att lita på betygen från vissa skolor; eleverna har inte med sig de kunskaper som betygen anger. Det snedvrider konkurrensen och tränger undan elever från andra skolor som fått betyg som motsvarar deras kunskaper.

Daniel Riazat avslutar med frågan: ”Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med betygsinflationen?

Lotta Edholm kommer att hänvisa till en rad initiativ. 

När det gäller interpellationen kring ”Friskolekoncerner” så  är det ovan nämnda pressträff 7 juli. Inbjudan till informationstillfället hade rubriken ”Lotta Edholm presenterar regeringens nya friskolepolitik”. Vill man inte ta sig tid att läsa hela tilläggsdirektivet så duger nog texten som publicerades efter pressträffen ”Regeringen vill skärpa kraven på fristående skolor” där det även finns en länk till powerpoint-bilderna.

Och så den tredje interpellationen kring ”Branschskolorna”. Det handlar om en försöksverksamhet som regeringen nu har bestämt ska avslutas. En enkel sökning på nätet visar att regeringens besked mottogs av starka protester

Daniel Riazat frågar i interpellationen:

  • Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ungdomar ska få tillgång till den utbildning som nu försvinner?
  • Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, inom sitt ansvarsområde, för att säkra kompetensförsörjningen inom små yrkesområden?

Och även här har ”svaret” redan lämnats. 6 juli 2023 beslutades vid regeringssammanträdet ”Tilläggsdirektiv till Yrkesvuxutredningen” och en vecka senare ”Tilläggsdirektiv till Utredningen om fler vägar till arbetslivet”. 

Det framkommer tydligt att regeringens samarbetspartner SD har fått gehör för sin åsikt att det ska erbjudas tvååriga  yrkesutbildningar på gymnasieskolan. Eller alternativet – erbjud yrkesutbildning till grundskoleelever som inte skaffade sig behörighet till nationella program. 

Riksdagen har under sommarpausen slutfört en uppgradering av sin hemsida och av sina digitala tjänster. Men som tidigare kommer det att finnas möjlighet att ”live” följa interpellationsdebatter, så även tisdag 22 augusti.

Dela den här sidan:

Kopiera länk