Gymnasieskolan

Debatten om friskolor återkommer

Under sommaren har debatten om friskolorna tagit paus. När det snart ringer in till uppropet på första dagen av höstterminen kan det vara på plats att granska antagningen till utbildningar på gymnasieskolorna. 

Igår publicerades aktuella uppgifter. En god inblick erbjuder Antagning Fyrbodal med sin rapport ”Slutantagning 2023”.

Här rapportens inledning: ”Den 27 juni presenteras den slutliga antagningen till skolor inom Fyrbodals antagningsområde. 2 757 sökande har antagits till ett nationellt program inom Fyrbodals antagningsområde, varav 87 procent till sitt förstahandsval. Precis som de senaste åren är de högskoleförberedande programmen de mest populära, i år toppar Ekonomiprogrammet. Av yrkesprogrammen är det Bygg- och anläggningsprogrammet som är mest populärt följt av Försäljnings- och serviceprogrammet. 
Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av eleverna höjer sina betyg från höstterminsbetyget till slutbetyget, varpå
antagningsresultatet förändras från den preliminära antagningen till den slutliga. Obehöriga sökande har möjlighet att behörighetskomplettera under sommaren i de ämnen de saknar. De prövas sedan på de nya betygen i reservantagningen som påbörjas 7 augusti och avslutas den 7 september.”

Och vidare kan man läsa:

  • Andelen antagna på högskoleförberedande program är 54% och på yrkesförberedande program 46%
  • Det erbjöds 3413 platser, varav 900 på fristående skolor och 2513 på kommunala skolor . Med andra ord, fristående skolor erbjöd drygt 26% av utbildningsplatser för den som sökte till gymnasieskolan. 
  • De antagna fördelade sig med 18% på fristående gymnasieskolor och 82% på kommunala.

Nu är det ju många fler som sökte till gymnasieskolan än de som hittills blivit antagna till nationella program. Den informationen framkommer när man studerar redovisningen av den slutliga antagningen.

  • Några program fick fler behöriga sökande än det fanns plats för – sökande placerades på reservlistan.
  • De flesta – men inte alla – som placerades på reservlistor tackar dock ja till en plats på annan sökt utbildning.
  • Alldeles för många elever fick inte den behörighet från grundskolan som krävdes för att kunna antas på ett nationellt program.
  • Det finns olika skäl för en större grupp elever att avstå från att söka till nationella program. 
  • Alternativet till nationella program är Introduktionsprogrammet IM med flera insteg, såsom Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Språkintroduktion och Individuellt val.

Kortfattat kan man säga att det erbjuds alldeles för många platser på gymnasieskolor i Fyrbodal. Kommunala skolor hävdar sig väl vid årets antagning. Fristående skolor fyller oftast sina klasser till sista platsen på i huvudsak högskoleförberedande program. 

Sammanfattningsvis gäller därmed för Vänersborg (och Trollhättan) det som gäller i hela landet: Genomsnittskostnaden för utbildning på kommunala skolor blir alltid högre än den som fristående skolor har. Men kommunen måste dela ut samma belopp per elev till egna skolor och till fristående skolor, de skolor som Vänsterpartister i debatten benämner marknadsskolor.

Dela den här sidan:

Kopiera länk