Krisen på bostadsmarknaden
Men inlägget igår riktade fokus på den som söker sin första egna bostad. Många ungdomar tvingas vänta och bo kvar hos föräldrarna, andra hankar sig fram från en tillfällig lösning till nästa. Samma gäller nyanlända som inte lyckats få ett kontaktnät som ger stöd i sökandet.
Bostadsfrågor hanteras i regeringen av bostadsminister Andreas Carlsson, KD. Förväntningar på honom är fortfarande stora men någon avgörande insats har statsrådet hittills inte åstadkommit.
I riksdagen ligger bostadsfrågor i civilutskottet. Ordförande där är Malcolm Momodou Jallow, Vänsterpartiet. Han basar dock över ett utskott där Tidö-partierna innehar majoriteten av mandat, SD förfogar över 4 mandat, M har 3 och L och KD var sitt mandat. 9 mot 8 – det syns i alla betänkanden, i alla förslag som utskottet för upp till omröstning i riksdagens kammare.
Det är också bakgrunden till det senaste inlägget på en hemsida som unga bostadssökande känner till: ”Regeringen och SD stänger oss ute från bostadspolitisk hearing”. Hemsidan erbjuder i övrigt nyttiga tips och ett större antal läsvärda artiklar och länken till en aktuell rapport ”Den stora byggkrisen”.
Juli och augusti är av tradition en period där politiken går på sparlåga. Men bostadskrisen tar inte paus, den växer sig snabbt allt större. I regeringens budgetproposition i mitten av september får vi veta vilken pondus KD-statsrådet Andreas Carlsson förfogade över när Oscar Sjöstedt, SD och finansminister Elisabeth Svantesson, M, författade propositionen och fördelade anslagen.
Sedan blir det riksdagen som bemöter propositionen och krisen. Det sker under oktober-december.
Senast alla partier gav uttryck för egna tankar var i mars 2023. Det var i Civilutskottets betänkande 2022/23:CU10: ”Bostadspolitik”. Sist i sammanfattningen konstaterades: ”I betänkandet finns 33 reservationer (S, SD, V, C, MP) och ett särskilt yttrande (SD).” Ingen reservation fick gehör vid omröstningen i kammaren.