Riksdagen debatterar SBB

Särskild debatt

Särskild debatt om ägande av samhällsviktiga fastigheter

Riksdagen håller fredag 16 juni 09:00  en särskild debatt om ägande av samhällsviktiga fastigheter. Debatten har begärts av Vänsterpartiet. 

Är det viktig vem som äger lokaler som används för offentlig verksamhet? Det kan väl inte spela någon roll om en kommun äger  sina skollokaler eller idrottshallar eller om någon annan äger och kommunen hyr på förmånliga villkor?

I Vänersborg har bilden klarnat under de sista.. Förenklat gäller: Lokaler kommunen använder – då är det bäst att kommunen äger, förvaltar och underhåller. Och: kommunen skall inte äga lokaler som kommunen inte använder för verksamhet. 

Men nu gäller det SBB – ingen kan ha undgått berättelsen om Ilija Batljan, den före detta socialdemokraten som på bara några år gjorde företaget SBB till ett av fastighetssveriges största – och om varför hans tillvägagångssätt kanske ändå var en genial idé från början.

För att fräscha upp minnet – SR sände 12 juni ett kort program som berättar: ”Ilija Batljan och SBB – fastighetsimperiet som kraschade”.

Redan 26 maj gick Vänsterpartiet ut med kravet: ”Återför SBB:s samhällsfastigheter till det offentliga”.

Media berättar om fastighetsbranschens nervositet – och intresset hos ett fåtal kapitalstarka bolag att vända kraschen till en stor vinst i egen ficka. 

Det återstår att se om riksdagsdebatten bringar klarhet i om vem som tycker vad – och om det stannar vid ord utan att det följs av handling.

Bilden i inledning av texten valdes medvetet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk