Migration

Överenskommelsen ger ingen anledning till glädje – tvärtom

I söndagens Agenda på SVT samtalade Tomas Tobé, M, och Malin Björk, V, om migrationsöverenskommelsen som EU-ministrarna hade nått. Två helt motstridiga uppfattningar.  Det är de avslutande tio minuterna i Agenda, för den, som i efterhand vill ta del av det som sades.

I lördags hänvisade vi här på hemsidan till Lisa Pellings kommentar i Dagens Arena. Det tål att upprepas.

På regeringens hemsida finns den version som framhäver Maria Malmer Stenergards insats. Läser man, begrundar man så klarnar bilden: Vissa är välkomna till Sverige, mycket välkomna. Andra har inte en chans, deras ansökan kommer inte ens att prövas. 

Tony Haddou, Vänsterpartiets riksdagsledamot från Göteborg med ansvar för asyl- och migrationsfrågor skrev igår en text på Facebook som vi återger här i sin helhet:

”Några dagar efter EU:s asylpakt och jag kan inte fatta att Sveriges journalistkår har så svårt att beskriva om vad som kommer att hända och vad världens mest sårbara människor står inför.

Som att allting är normalt och att det här skulle vara en vanlig överenskommelse. I veckan plockade tunisisk kustbevakning av motorer på båtar med människor som flyr och söker skydd, mitt ute på öppet hav för att låta dom driva till döden.
Det är en av tusentals inskränkningar som EU genom åren finansierat och som sker varje dag i olika former. Och nu kommer bland annat dessa inhumana metoder öka och bli grövre. Sveriges migrationsminister är nöjd och det enda journalister hittills tryckt fram är att det nu finns en överenskommelse.
Är det inte dags att ifrågasätta stora fängelser för oskyldiga barn på obestämd tid, om varför man ska öka våldet mot människor som flyr eller varför vi inte ens ska ha ett asylsystem längre? Vi vet att solidariteten och att hjälpa människor på flykt nu är kriminaliserat, men att berätta om allt detta är inte det. Gör ert jävla jobb!”

Dela den här sidan:

Kopiera länk