Besök hos Naturskydssföreningen

Trevlig lugn kväll och en viktig fråga

Efter några hektiska dagar på Aqua Blå, efter ett långt och viktigt möte inför onsdagens kommunstyrelsemöte följde vi igår en inbjudan från Vänersborgskretsen av Svenska Naturskyddsföreningen. Det var Lave Thorell, som ansvarar för föreningens Lillåstuga, som tog emot medlemmar och förtroendevalda från Vänsterpartiets lokalförening. 

Lave berättade om Häljaråstorpets historia, visade stugan och tog oss med på en liten vandring genom området. Här texten från FÖP, kommunens fördjupande översiktsplan: 

”I öster, längs älven, finns ett gammalt kulturlandskap kring Önafors Säteri och torpet Juta. Vid Lillåns utlopp i Göta älv söder om Önafors finns ekhage och strandskog med mycket höga naturvärden. Längre söderut går ett stråk med ädellövskog på bergig mark längs åkerkanten. Norr om Önafors utgör skogen kring Lillån viktiga strövområden. Det gröna bältet längs älven är en halv till en kilometer brett och har ett högt värde som närnatur, samtidigt som det utgör en skyddszon mot industrierna i Vargön.”

Tillbaka vid stugan blev det ett längre samtal kring den fråga där Naturskyddsföreningen och Vänsterpartiet i Vänersborg har lätt att hitta varandra. Kommunen växer, exploateringen av nya områden planeras. Var går gränsen?

Dela den här sidan:

Kopiera länk