Socialnämndens únderskott

Nämnden talar ut: Forcera och komplettera!

I juni 2022 beslutade kommunfullmäktige Mål- och resursplanen för 2023. Under budgetprocessen anmälde socialförvaltningen ett behov om 20,7 miljoner. I klartext, den summan behövdes i tillförda resurser för att undvika nedskärningar och besparingar. Det kom inga tillskott – och dessa två hemska ord döptes om till effektiviseringar

I maj 2023 tar alla nämnder och förvaltningar fram ett första delårsbokslut: Hur gick det under årets första fyra månader och vad kan vi förvänta oss när året avslutas? 

Socialnämnden fick i veckan förvaltningens besked: 

  • ”Periodiserat utfall per april redovisar underskott på 2,2 miljoner kronor.”
  • ”Årsprognos för socialnämnden beräknas redovisa underskott på 36,8 miljoner kronor.”

I handlingar fanns ett beslutsförslag: ”Socialnämnden godkänner delårsrapport per april och helårsprognos 2023 samt överlämnar rapporten till kommunstyrelsen.”

Socialnämndens ordförande, Dan Nyberg, S, visade handlingskraft och föreslog ett tillägg: ”Socialnämnden beslutar att förvaltningen får i uppdrag att gå vidare med och forcera redan inledda besparingsförslag och komplettera dem med ytterligare åtgärder i syfte att få budget för 2023 i balans.” 

Vänsterpartiets ledamot Ida Hildingsson framförde invändningar. Hon föreslog följande: ”Socialnämnden beslutar att förvaltningen får i uppdrag att gå vidare med och forcera redan inledda besparingsförslag och komplettera dem med ytterligare åtgärder i syfte att få budget för 2023 i balans. Nämnden vet om tyngden i detta uppdrag och vill därför få återrapportering från förvaltningen innan tillkommande åtgärder verkställs.”

Dan Nyberg lät nämnden bestämma vilket tillägg som skulle gälla. Ordföranden fann att hans eget förslag var det som nämnden ville skicka vidare till kommunstyrelsen.

Ida Hildingsson lämnade in en skriftlig reservation:

Reservation i ärende 3, ”Delårsrapport per april och helårsprognos 2023”

Beslutsförslaget i ärendet enligt utskickade handlingar: ”Socialnämnden godkänner delårsrapport per april och helårsprognos 2023 samt överlämnar rapporten till kommunstyrelsen.

Det är presidiet som ansvarar för vilka handlingar och vilka beslutsförslag som lämnas ut till nämndens ledamöter och ersättare inför ett sammanträde.

Ibland förekommer det att ordföranden vid sittande bord vill lämna ett beslutsförslag som avviker från det som alla har tagit del av.

I aktuellt ärende lämnade ordföranden ett tilläggsförslag: ”Socialnämnden beslutar att förvaltningen får i uppdrag att gå vidare med och forcera redan inledda besparingsförslag och komplettera dem med ytterligare åtgärder i syfte att få budget för 2023 i balans.

Vi upplevde uppdragsbeskrivningen som mycket tung, framför allt med tanke på att hela nämnden är mycket medveten om att kommunfullmäktiges budget för 2023 från dag 1 och under hela 2023 redan ställer mycket höga krav och förväntningar på förvaltningen, från förvaltningschefen ner till varje enskild anställd i socialförvaltningen.  

Vi föreslog att lägga till en mening i tilläggsförslaget: ”Nämnden vet om tyngden i detta uppdrag och vill därför få återrapportering från förvaltningen innan tillkommande åtgärder verkställs.”

Med detta tillägg ville vi i nämnden visa oss solidariska med förvaltningen när det gäller att ”forcera” och ”komplettera med ytterligare åtgärder” i ett läge när budgetbeslutet redan tycks innehålla mer av en förhoppning än en klar möjlighet att åstadkomma påbudet om besparingar.

Vi anser det självfallet viktigt att ta ansvar för ekonomin. Men nämndens ansvar för verksamhetens innehåll och kvalitet är lika angeläget. Ett ansvar gentemot invånare, vårdtagare och personal vilka konsekvenser ytterligare besparingar kommer att få.

Så i detta ekonomiskt pressade läge, med ett stort prognostiserat underskott för 2023, anser vi inte att det räcker att peka med hela handen och säga: “spara mer”. Det är rimligt att som nämnd också ta ansvar för “Hur?” innan det verkställs och få en uppfattning om dess konsekvenser.

Eftersom vi inte fick gehör för vårt förslag vill vi reservera oss mot nämndens beslut och till förmån för vårt tillägg.

Ida Hildingsson, Vänsterpartiet Vänersborg – 2023-05-26

Dela den här sidan:

Kopiera länk