SKR Sveriges kommuner och regioner 2023

Rödgrönt styre i SKR

Efter långa men lyckade förhandlingar är det klart – S, V, MP och C tar över makten i SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Nu får vi bättre möjligheter att verkligen stötta kommuner och regioner i viktiga frågor som bemanning och finansiering i välfärden, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i SKR.

Redan efter valet utgjorde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet det största blocket i SKR, en fristående intresseorganisation som står på kommunernas och regionernas sida. SKR har haft borgerlig majoritet och ordföranden har varit en moderat, men på SKR:s valkongress den 21 mars blir det ändring, för nu meddelar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet att man kommit överens om ett samarbete för den kommande mandatperioden.

– Vi är mycket glada över det resultat vi uppnått, och det gäller både att vi haft bra samtal med de andra rödgröna partierna, men även att Vänsterpartiet kommer att få en bra representation i SKR:s styrelse och olika beredningar, säger Emil Broberg, Vänsterpartiets högste representant i SKR, som ingått i förhandlingsgruppen tillsammans med Maria Forsberg.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en organisation för alla Sveriges kommuner och regioner. Vilket är egentligen uppdraget?

– Det är att ge kommuner och regioner bättre förutsättningar för lokalt och regionalt självstyre. Man kan säga att det är en intresseorganisation vars huvudsakliga fokus är utveckling av kommuner och regioner. Den utvecklingen har ju knappast varit självklart enkel i tider med nedskärningar, minskade statsbidrag och marknadisering, utan det finns rejäla samhällspolitiska utmaningar både regionalt och kommunalt.

Så på vilket sätt kommer människor att märka att det blir ett rödgrönt styre i SKR?

– Förhoppningsvis blir det tydligare att det verkligen är en oberoende organisation som står på kommunernas och regionernas sida och driver på hårdare i frågor om de nödvändiga resurser som måste till för en värdig och god vård för alla och en bra bemanning i skola, vård och omsorg, säger Emil Broberg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk