Karensavdraget – vad nu?
– Ingen ska känna att de behöver gå till arbetet när man är sjuk, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Orättvisor inom karensavdrag och sjuklön ska rättas till. Regeringen tillsätter en utredning som ska se över dessa två. (Expressen, 24 mars 2022)
Nu beslutade den nya regeringen att lägga ner utredningen. Inte oväntat, i valrörelsen kom klara besked om detta från partier som ingår i den nya regeringen. Inte från SD, tvärtom. Men det ska inte leda till konflikt, är det tänkt.
Visst, utredningen läggs ner. Men en intern arbetsgrupp i regeringskansliet skall föra överläggningar och komma med ett förslag i december 2023.
Vad som kommer att ske framöver är illavarslande. För den enskilde som drabbas och för samhället. Att vara sjuk på jobbet är fel i grunden, det kan inte vara den rätta vägen att gå. Vem ansvarar när något på arbetsplatsen går galet? Men vad gör den som ser att någon enstaka dags löneavdrag raserar hushållets ekonomi helt?
Vänsterpartiets agerande från 2022 var tydligt och delades av många när pandemin härjade som mest. Men i grunden håller Vänsterpartiet fast.
Se och läs: ”Avskaffat karensavdrag i vänsterbudget”
I ETC lyder rubriken i lördags (artikeln är dock låst): ”V synar SD om karensavdraget”. Med hänvisning till att SD i valrörelsen utlovade ”… att den som arbetar med vård, skola och omsorg ska slippa karensavdraget” kommer Vänsterpartiet på tisdagens möte (2023-01-31) i socialförsäkringsutskottet lägga fram ett förslag där man uppmanar regeringen att låta den tidigare utredningen fortsätta sitt arbete.
I Dagens Arena utvecklar Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO, sina tankar: ”Ansvarslös hantering av karensfrågan”.
Susanna Gideonsson, ordförande för LO, skriver ”Regeringen vill nu döda hoppet om en rättvis sjukförsäkring. Det görs med platta och hånfulla argument om självrisk och bidragsmissbruk.” Läs hela debattinlägget på Altinget: ”LO: Inte värdigt att acceptera orättvisan med karensavdraget”.