Förtroendevalda i regionen

Delregionala nämnden i norr (DRNN)

Vi har tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet skapat en RödGrönledning som styr i minoritet, ett samarbete som präglas av framtidstro, optimism och feministisk politik. Äntligen har vi bytt ut den borgerliga politiska ledningen i regionen!

Ny politisk organisation och en RödGrönLedning är en spännande utmaning för oss nyvalda i DRNN, delregionala nämnden i norr, från Vänterpartiet i Vänersborg, Gunilla Cederbom, 1:e vice ordförande och Ida Hildingsson, ersättare.

Vid vårt första sammanträde i residenset i Vänersborg, fredag 20 januari fick vi en ordentlig genomgång av uppdraget och vad som väntar oss, sammanfattat:
  • Ha dialoger med kommuner, brukarorganisationerna mfl och lyssna in det lokala perspektivet om hur hälso-och sjukvården fungerar.
  • Ta fram underlag på uppdrag och själva vid behov initiera ärenden till den operativa nämnden.
  • Folkhälsoinsatser i samverkan med kommuner och civilsamhället
  • Särskilt fokus på barn och ungdomars psykiska hälsa och de mest sjuka äldre
  • Lokalt arbete med mänskliga rättigheter

Vi fick också en utförlig information om den rapport som tidigare gjorts om utbudspunkter av hälso- och sjukvård i vårt geografiska område. Mycket välarbetad och gedigen sammanställning som ligger till grund för beslut fattade i höstas av gamla HSNN och  kommande beslut i den centrala operativa nämnden.

Vi ägnade också mycket tid åt att utse två representanter rån DRNN i alla folkhälsoråd som finns i vårt geografiska område, ett i varje kommun, dvs 14. Dessa råd är ett viktigt samverkansforum mellan region och kommun för folkhälsoinsatser i lokalsamhället. De löper kontinuerligt och nämndens representanter startar upp sitt arbete direkt utifrån redan ingångna avtal för 2023.
Ida kommer att vara DRNNs representant och vice ordf i Folkhälsorådet i Trollhättan.
Gunilla kommer med presidiet att ha andra dialogforum med kommuner mfl.
Nästa sammankomst för nämnden blir i slutet i mars med en extra dag för utbildning och planering utöver nämndmöte.
Känns som att det blir en bra nämnd med mycket engagemang och erfarenheter som kan utveckla samverkan och dialoger med kommuner och civilsamhället på ett bra sätt. Välfärdens och hälso-och sjukvårdens  utmaningar löser vi i samverkan, inte var för sig i de olika ”stuprören”.
Här ses nämnden med ordförande Annica Erlandsson (s) i mitten flankerad av Maria Nilsson (kd) 2:e vice ordförande till vänster och till höger Gunilla Cederbom (v) 1:e vice ordförande. 
 
I mitten upp i trappan syns Ida Hildingsson (v) och Eva Espling (v), Mia Öster (v) från Strömstad var tyvärr sjuk denna dag.

Dela den här sidan:

Kopiera länk