Gott Nytt År

Förväntningar inför 2023?

Ja, förväntningar finns inför 2023. Inga stora dock. Förutsättningar saknas på många plan.

Håller vi oss i första hand till den lokala nivån, till det utrymme som finns för  lokala politiska partier, så är det redan en stor framgång om det förs ärliga och uppriktiga samtal.  Ska dessa vara möjliga? 

I såväl Tidöavtalet som i regeringens budget, som riksdagen gav klartecken för och tillstyrkte för 2023, finns det skrivningar som föranleder oss i Vänsterpartiet att ställa frågor till lokala företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna: Klart, det är inte ni som har skrivit texten – men står ni bakom den?  Är ni helt överens med dessa formuleringar, dessa öppna och dolda antydningar om vilken väg ni ska gå? 

Självfallet finns det alltid en möjlighet att uppfatta ett budskap på lite annorlunda sätt, med en egen tolkning där betoningen här hemma kan avvika något från det som sägs i Stockholm. Men det måste göras klart, måste uttalas, annars kan samtalen knappast vara ärliga och uppriktiga.

TTELA:s ledarskribent Karl af Geijerstam redovisade häromdagen den invecklade bilden av alla samarbeten som avtalats i Fyrbodal, dessa  14 kommuner i Dalsland och norra delen av Bohuslän.  Hur kommer det till uttryck när direktionen i Fyrbodal ska utses?

Hur utvecklas politiken i regionen Västra Götaland? Samarbete med S, V och MP är inte något som särskilt många av regionens 49 kommuner präglas av. 

Hur går det för Kunskapsförbundet Väst, där S i Vänersborg gjorde tappra försök att putta S i Trollhättan in på rätt spår och bättre tankar? Paul Åkerlund stod i vägen. Nu tillträder en ny styrelseordförande från Trollhättan, en centerpartist ur kommunledningstrion M, KD och C. 

Hur går det för KD som i Vänersborg slog följe med S, C och MP? I Trollhättan med M och C. I regeringen i Stockholm med  M och L och måste förlita sig på att SD välsignar alltihop punkt för punkt?

Åter till förväntningar på ärliga och uppriktiga samtal för att lösa viktiga sakpolitiska frågor. Dessa samtal behövs, inte bara att politiker briljerar i konsten att hålla tungan rätt i munnen.  

2023 har 365 dagar. Vi får räkna med många överraskningar. Låt oss se fram emot att det finns några av den positiva sorten.

Dela den här sidan:

Kopiera länk