Migration och integration

Obehagliga vibbar eller är det än värre?

15 december: ”Uppdrag till Migrationsverket att stärka arbetet med ärenden om återkallelse av uppehålls- och
arbetstillstånd” 

Uppdraget presenterades av regeringen där ansvarig minister informerade tillsammans med Henrik Vinge, Sverigedemokraternas vice partiledare.

Uppdraget är för stunden senaste punkten på en lång lista av pressmeddelanden på regeringens hemsida, närmare bestämd den delen som ligger under migrationsministern Maria Malmer Stenergard.

Det råder hög aktivitet och ministern uppträder ofta i medier och deltar i debatter. Oron över vart Tidöavtalet och regeringsförklaringen kommer att leda är påtaglig.

Det blir inte bättre av att många uttalanden är svepande och därför inte sällan svåra att bemöta. Vänsterpartiets Tony Haddou, riksdagsledamoten från Göteborg och migrationspolitisk talesperson, riktade en skriftlig fråga till Maria Malmer Stenergard: ”På vilka fakta har statsrådet baserat sitt påstående att över 100 000 personer vistas i Sverige illegalt?” Ministern lämnade ett skriftligt svar, där det bl a sägs: ”Som Tony Haddou nämner i bakgrunden till den ställda frågan var det inte ett påstående från min sida utan jag tog i en intervju upp att bedömare räknar med att över 100 000 personer vistas i Sverige illegalt.”

Det kommer synpunkter och protester från många håll. Hannah Laustiola, generalsekreterare Läkare i världen, och Thomas Avén, läkare och ordförande Läkare i världen skriver en debattartikel: ”Vi tänker inte vara en del av migrationsministerns utrotningsprojekt” (Altinget, 2022-12-16)

Mer information finns att hämta i riksdagen. Innan juluppehållet hinner riksdagen med att fatta beslut om samtliga utgiftsområden kommande budgetår 2023. Betänkandet från Socialförsäkringsutskottet ”Utgiftsområdet 8: Migration” var uppe torsdag, på måndag sedan är det betänkandet från Arbetsmarknadsutskottet: ”Utgiftsområdet 13: Jämställdhet och nyanlända invandrarnas etablering”.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har i båda betänkanden lämnat särskilda yttranden. Liberalernas och Kristdemokraternas syn finns att läsa i texten som utskottsmajoriteten M, SD, KD och L står för.

Här på den lokala hemsidan för Vänsterpartiet avslutar vi med en hänvisning till en rapport från Delmi (Delegationen för migrationsstudier) som publicerades 13 december: (Kommunala) insatser för att underlätta arbetsmarknadsinträdet för flyktingar och deras anhöriga.

Rapporten och seminariet där rapporten presenterades borde vara av stort intresse, inte minst för förtroendevalda som efter årsskiftet tar plats i kommunstyrelsen och i socialnämnden. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk