Hållbara textilier

EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier

So what? EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier är väl inget ärende på dagordningen för varken fullmäktige, kommunstyrelsen eller någon annan nämnd. Nej, det är den inte.

Men Vänsterpartiets lokala förtroendevalda har sällan suttit och inväntat kallelsen till nästa möte. Allt som oftast finns frågor där en tjänsteskrivelse visserligen belyser kortfattat vad beslutsförslaget avser. Men med varje svar i beskrivningen öppnas det helt nya frågor. Vad är bakgrunden? Hur hänger det ihop med annat som också är på gång? Känner vi oss pålästa nog för att ärligt kunna säga – japp, jag vet vad ett ja eller ett nej betyder. Är vi tillräckligt insatta för att komma med ett tilläggsyrkande eller en annan text för beslutsförslaget?

Wargön Innovation som exempel – sedan tio år tillbaka en fråga för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ja, vi ska satsa, ställa upp med en mindre insats av kommunala medel för att göra ett större projekt möjligt, där regionala, statliga och även EU-bidrag garanterar starten på ett större projekt. Genombrottet kommer – det har sagts igen och igen. Och de lokala förtroendevalda som övertygades att säga ja önskar sig inget hellre. 

Om en vecka debatteras ett ”utlåtande” från riksdagens miljö- och jordbruksutskott i kammaren: ”EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier”.

Fem ledamöter har anmält sig till talarlistan, från S, C och M samt Emma Nohrén (MP) och Andrea Andersson Tay (V), dessa två har en längre gemensam reservation i utskottets text.

Detta som ett exempel på ”inläsning” utöver utskickade kommunala handlingar. För frågan kommer upp på nytt, längre fram, är vi då kvar vid vår uppfattning att bidra med kommunala medel till innovationsprojekt som – fast vi kan inse vikten och betydelsen – inte är ett kommunalt ärende?

Dela den här sidan:

Kopiera länk